ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η έλλειψη του νερού θα φέρει παγκόσμια κοινωνική αναταραχή

η-έλλειψη-του-νερού-θα-φέρει-παγκόσμια-337507

Τα αποθέματα νερού είναι απίθανο να συμβαδίσουν με την παγκόσμια ζήτηση μέχρι το 2040, γεγονός που αυξάνει την πολιτική αστάθεια, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο τις αγορές τροφίμων, σύμφωνα με μια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση που συνέταξε το γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών (DNI) σημειώνει ότι περιοχές όπως η Νότια Ασία, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θα αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νερού, η οποία θα μπορούσε να δυσχεράνει την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, δεν προβλέπεται να γίνει κάποιος "πόλεμος του νερού" μέσα στην επόμενη δεκαετία. Όμως ο κίνδυνος των συγκρούσεων θα αυξηθεί καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα ξεπεράσει τα υπάρχοντα αποθέματα κατά 40% μέχρι το 2030.

Στην έκθεση, που βασίζεται σε απόρρητες εκτιμήσεις, σημειώνεται ότι το νερό από κοινόχρηστες πηγές ολοένα και περισσότερο θα χρησιμοποιείται από τις χώρες για να ασκούν πιέσεις στους γείτονές τους. "Η χρήση του νερού ως όπλου ή ως στόχου τρομοκρατών είναι επίσης πιθανή", καθώς οι υποδομές παροχής νερού μπορεί να αποτελέσουν δελεαστικό στόχο.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, μέσα στην επόμενη δεκαετία η υπεράντληση νερού από τα υπόγεια ύδατα σε ορισμένες περιοχές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις αγορές τροφίμων και να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα όπως η στάγδην άρδευση και η βελτίωση της αγροτικής τεχνολογίας.

Μέχρι το 2040 η λειψυδρία και η ρύπανση θα επηρεάσουν την οικονομία σημαντικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, καθώς θα περιοριστεί η χρήση και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικών εργοστασίων που αποτελούν σημαντική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεταξύ των υδάτινων πηγών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ο ποταμός Βραχμαπούτρα που διαρρέει την Ινδία και το Μπαγκλαντές και ο Άμου Ντάρια, στην κεντρική Ασία.

Κυριότερες αιτίες για την αύξηση της ζήτησης νερού θα είναι η αύξηση του πληθυσμού και η οικονομική ανάπτυξη. Ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, ιδίως μετά το 2040, θα παίξουν και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου