ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ενεργό όσο ποτέ το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

ενεργό-όσο-ποτέ-το-ηφαίστειο-της-σαντ-338580

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι ξανά ενεργή και παραμορφώνονεται σε επίπεδα που δεν έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί, υποστηρίζει ο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Georgia Tech, Andrew Newman o οποίος μελετά τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί από το 2006 έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 20 σταθμούς παρατήρησης.

Υστερα από δεκαετίες μικρής δραστηριότητας, στην καλντέρα της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει μία σειρά σεισμών και παραμορφώσεων», σημειώνει ο Νιούμαν σε έρευνά του που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.

«Εκτοτε τα εργαλεία παρατήρησής μας στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν μετακινηθεί πλευρικά κατά 5 έως 9 εκατοστά. Η λεκάνη του ηφαιστειακού μάγματος γεμίζει και παρατηρούμε προσεκτικά τη δραστηριότητά του.

Ο Νιούμαν, δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν επίκειται κάποια έκρηξη. Στην πραγματικότητα πολλές καλντέρες παντού στον κόσμο παρουσιάζουν ανάλογη δραστηριότητα χωρίς να οδηγούνται σε έκρηξη, λέει.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο μαγματικός θάλαμος έχει επεκταθεί κατά 14 κυβικά μέτρα από τον περασμένο Ιανουάριο και εκτιμά ότι η ποσότητα που έχει σωρευθεί σε αυτόν μπορεί να γεμίσει μία σφαίρα με διάμετρο μήκους ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.

Εάν η Σαντορίνη «εκραγεί» τότε η έκρηξη θα είναι συγκρίσιμη εκείνης πριν από 450 χρόνια, εκτιμά.

«Κι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Εάν εκραγεί η καλντέρα θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικά τσουνάμι, ζημιές στα σπίτια και κατολισθήσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου