ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακούστε τον φονικό σεισμό 9 ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία

ακούστε-τον-φονικό-σεισμό-9-ρίχτερ-που-έ-347302

Σε ηχητικά μηνύματα μετέτρεψε ο καθηγητής Zhigang Peng από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια τα σεισμικά κύματα του ισχυρού σεισμού, μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Ο δρ. Peng και η ομάδα του ξεκίνησαν να μετατρέπουν τα σεισμικά δεδομένα το 2011. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στην επιστημονική επιθεώρηση Seismological Research Letters.

Ο καθηγητής προμηθεύτηκε τα σεισμικά δεδομένα από ποικίλους σταθμούς παρακολούθησης, με σημαντικότερους έναν που βρίσκεται σε απόσταση 144 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού, έναν που βρίσκεται μεταξύ του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και του Τόκιο, καθώς και άλλον έναν στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες χώρισαν τα ηχητικά μηνύματα από τους τρείς σημαντικότερους σταθμούς σε τρία video.

Στο πρώτο video, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον σταθμό που βρίσκεται 144 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, ακούγονται μυστηριώδεις εκρήξεις για περίπου 90 δευτερόλεπτα.

Στο δεύτερο video, για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από σταθμό παρακολούθησης που βρίσκεται μεταξύ του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα και του Τόκιο, ακούγεται ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν.

Στο τρίτο video για τη δημιουργία του οποίου χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από τον σταθμό του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, ακούγεται ένας ήχος που μοιάζει με μακρινό κεραυνό και αντιστοιχεί στον κύριο σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία και στη συνέχεια ακούγεται ένας ήχος υψηλής συχνότητας, που αντιστοιχεί σε μικροδονήσεις που προκλήθηκαν στο ρήγμα της Καλιφόρνια.

Για να μετατρέψουν τις μετρήσεις των σεισμογράφων σε ηχητικά μηνύματα οι επιστήμονες αύξησαν την ταχύτητα αναπαραγωγής, έτσι ώστε οι ακροατές να ακούσουν σε λίγα δευτερόλεπτα ένα φαινόμενο πολύ μεγαλύτερης διάρκειας.

Αύξηση των αυτοκτονιών μετά το τσουνάμι

Κατά 20% αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία μετά τον σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Το 2011 αυτοκτόνησαν συνολικά 30.651 άνθρωποι. Οι αυτοκτονίες κορυφώθηκαν τον μήνα Μάιο με 3.375 αυτόχειρες.

Το 2011 ήταν η 14η χρονιά στη σειρά που οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία ξεπέρασαν τις 30.000.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου