ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Χαλί» από φύκια στην Ανταρκτική

χαλί-από-φύκια-στην-ανταρκτική-349526

Ένα τεράστιο «χαλί» με ανθισμένα φύκια στην Ανταρκτική Θάλασσα φωτογραφίζουν αυτές τις μέρες αμερικανικοί δορυφόροι. Οι επιστήμονες μιλούν για ένα μοναδικό και θεαματικό φυσικό φαινόμενο.

100 επί 200 χιλιόμετρα εμβαδόν έχει το «χαλί» με ανθισμένα φύκια που φωτογράφισαν στη θάλασσα της Ανταρκτικής δορυφόροι της NASA προκαλώντας την έκπληξη των επιστημόνων. Ένα τέτοιο φαινόμενο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς αν μη τι άλλο ασυνήθιστο σε αυτή την περιοχή.

Ο Γερμανός επιστήμονας Γιαν Λίζερ από το Πανεπιστήμιο Τασμανίας στην Αυστραλία πιστεύει ότι η δημιουργία του «χαλιού» οφείλεται σε τρεις παράγοντες: θάλασσα χωρίς πάγους, ηλιοφάνεια, καθώς και την παρουσία ουσιών, όπως ο σίδηρος. Συνήθως ο σίδηρος απουσιάζει από τη θάλασσα της Ανταρκτικής. Ίσως όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή να μετέφεραν από την Ανταρκτική ήπειρο στη θάλασσα σκόνη και χιόνι που περιέχουν σίδηρο.

Ως δεύτερη πηγή λειτουργούν, σύμφωνα με το Γερμανό ειδικό, αιώνιοι πάγοι σε κόλπους της Ανταρκτικής, που επί χρόνια συλλέγουν σκόνη και μικροσωματίδια από την ατμόσφαιρα. «Μερικά κομμάτια των πάγων αυτών αποσπώνται και καταλήγουν στη θάλασσα. Ίσως έτσι ο σίδηρος έφθασε εκεί», λέει ο Γιαν Λίζερ.

Το «μεγάλο φαγοπότι»

Στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα τα φύκια συνιστούν πρόβλημα όταν ενωθούν καλύπτοντας εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα. Όχι όμως και στην Ανταρκτική. «Αναμένω ένα μεγάλο φαγοπότι, λέει ο Γερμανός ειδικός. Τα φύκια είναι βραχύβια λόγω αντίξοων συνθηκών, αλλά και λόγω των κριλ (ένα είδος γαρίδας), που τρέφεται από αυτά. Τα κριλ με τη σειρά τους προτιμώνται από τα θαλάσσια πουλιά και φυσικά τα ψάρια.

Προς το παρόν οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί για ποιο είδος φυκιού πρόκειται. Υποθέτουν ότι πρόκειται για phaenocystis. Ακόμα όμως αναμένουν την επιβεβαίωση. Ένα ερευνητικό πλοίο από την Αυστραλία, το οποίο από σύμπτωση βρίσκεται στην Ανταρκτική, έχει πάρει δείγματα του φυκιού. Τα πλοίο θα πρέπει όμως πρώτα να επιστρέψει στην Τασμανία, όπου θα γίνουν αναλυτικές εξετάσεις σε ειδικό εργαστήριο. Μέχρι τότε όμως το τεράστιο «χαλί» φυκιών θα έχει γίνει τροφή για αναρίθμητους οργανισμούς.

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου