ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Β.Κορέα «διεξήγαγε δύο πυρηνικές δοκιμές το 2010» ισχυρίζεται Σουηδός επιστήμονας

η-β-κορέα-διεξήγαγε-δύο-πυρηνικές-δοκ-381596

Δύο μικρής ισχύος πυρηνικές δοκιμές που ξέφυγαν από την προσοχή της διεθνούς κοινότητας πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα το 2010 ισχυρίζεται Σουηδός επιστήμονας μετά από μελέτη μετεωρολογικών και άλλων δεδομένων.

Το Μάιο του 2010 η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ξαφνικά ότι κατάφερε να επιτύχει πυρηνική σχάση, κάτι που αμέσως απορρίφθηκε από δυτικές χώρες σαν αβάσιμος ισχυρισμός. Πάντως η χώρα είχε δοκιμάσει δύο μικρές ατομικές βόμβες το 2006 και το 2009.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η Β.Κορέα δεν υπερέβαλε, αναφέρει το Nature.

Νοτιοκορεάτες επιστήμονες εντόπισαν ραδιενεργό ξένο-133, ένα από τα υποπροϊόντα των πυρηνικών δοκιμών. Βρέθηκε επίσης βάριο-140, επίσης ένα χαρακτηριστικό παράγωγο πυρηνικών εκρήξεων.

Τα ανεξήγητα υπό φυσιολογικές συνθήκες ευρήματα τους συζητήθηκαν τον Αύγουστο του 2010 στη Βιέννη, την έδρα της IAEA και παρακίνησαν τον Σουηδό Λαρς-Έρικ ντε Γκιρ να ερευνήσει περισσότερο τι συνέβη συνδυάζοντας στοιχεία από τη Ν.Κορέα και τη Ρωσία όπως και μετεωρολογικά δεδομένα.

Ο ντε Γκιρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Β.Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2010 που προκάλεσαν εκρήξεις ισχύος 50-200 τόνων ΤΝΤ, σημαντικά μικρότερες από ένα πυρηνικό όπλο. Χαρακτηριστικά η βόμβα της Χιροσίμα ήταν ισοδύναμη με πάνω από 10.000 τόνους ΤΝΤ και σήμερα υπάρχουν βόμβες ισχύος εκατομμυρίων τόνων ΤΝΤ.

Αυτό και ορισμένα άλλα δεδομένα δείχνουν ότι η Βόρειος Κορέα μάλλον δοκίμαζε τρόπους για να ενισχύσει τα πυρηνικά της όπλα, ισχυρίζεται ο Σουηδός αν και η υπόθεση που διατυπώνει δεν γίνεται δεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας.

Τα πορίσματα του παρουσιάζονται τον προσεχή Απρίλιο στην επιθεώρηση Science and Global Security.

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου