ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φλόριντα: Φίδια «στραγγαλίζουν» το οικοσύστημα των Έβεργκλεϊντς

φλόριντα-φίδια-στραγγαλίζουν-το-οι-384366

Οι διεθνώς γνωστοί βαλτότοποι των Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, αργοπεθαίνουν. Το εύθραυστο οικοσύστημα απειλούν εκατοντάδες είδη-εισβολείς που ήδη μάλιστα φαίνεται πως έχουν αφανίσει – ή τείνουν να αφανίσουν- αυτόχθονα ζώα. Στη φωτογραφία φαίνεται ένας νεκρός πύθωνας Βιρμανίας ο οποίος έχει καταπιεί έναν αλιγάτορα.

Οι διεθνώς γνωστοί βαλτότοποι των Έβεργκλεϊντς στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, αργοπεθαίνουν. Το εύθραυστο οικοσύστημα απειλούν εκατοντάδες είδη-εισβολείς που ήδη μάλιστα φαίνεται πως έχουν αφανίσει – ή τείνουν να αφανίσουν- αυτόχθονα ζώα. Επιστήμονες, οι οποίοι αξιολόγησαν τις συνέπειες της παρουσίας πολλών γνωστών εισβολέων στην περιοχή, πιστεύουν ότι γνωρίζουν τον «κύριο ένοχο».

Γράφοντας στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές από το Κολέγιο Ντέιβιντσον της Βόρειας Καρολίνας αναφέρουν ότι σε περιοχές όπου πλέον ζουν και αναπαράγονται μεγάλα φίδια – «εισβολείς», όπως οι πύθωνες της Βιρμανίας, οι καταγεγραμμένες θεάσεις ρακούν μειώθηκαν κατά 99,3%, οπόσουμ κατά 98,9% και ελαφιών με λευκή ουρά κατά 94,1%. «Οι πύθωνες προκαλούν το χάος σε ένα από τα πιο όμορφα, πολύτιμα και πλούσια οικοσυστήματα της Αμερικής», λέει η διευθύντρια της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS) Μάρσα Μακνάτ.

Πώς όμως το ερπετό από τη Νοτιοανατολική Ασία βρέθηκε στη μακρινή Φλόριντα, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον υποβαθμίζει ένα ολόκληρο οικοσύστημα; Παρότι κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, πιστεύεται ότι οι πύθωνες κατέληξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω λαθρεμπόρων και εξαπλώθηκαν στα Έβεργκλεϊντς, όταν κάποιοι απελευθέρωσαν είτε εσκεμμένα είτε κατά λάθος τα «κατοικίδιά» τους, που μπορούν να φθάσουν τα 5 μέτρα και τα 70 κιλά.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν για πρώτη φορά την παρουσία τους στους βαλτότοπους τη δεκαετία του 1980, ενώ η εδραίωση πληθυσμού επιβεβαιώθηκε το 2000. Έκτοτε οι θεάσεις έχουν πληθύνει επικίνδυνα και οι αρμόδιοι δεν προλαβαίνουν να αιχμαλωτίζουν πύθωνες, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο οικοσύστημα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των ερευνητών.

«Είδη που κάποτε ήταν πολύ κοινά για τα δεδομένα των Έβεργκλεϊντς έχουν τώρα αφανιστεί», λέει ο καθηγητής βιολογίας στο Κολέγιο Ντέιβιντσον και βασικός συντάκτης της έκθεσης Μάικλ Ντόρκας, αναφέροντας ενδεικτικά τους πάνθηρες και τα κογιότ. Εξηγεί ότι η συρρίκνωση των πληθυσμών θηλαστικών είναι εντονότερη στις περιοχές, όπου οι πύθωνες ζουν και αναπαράγονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν επηρεάζει μόνο τα είδη που γίνονται βορά των πυθώνων, αλλά και όσα εξαρτώνται από αυτά. Θεωρούν δηλαδή πιθανό η μείωση των αγριόγατων, των αλεπούδων, των κογιότ και των πανθήρων να μη συνδέεται άμεσα με την παρουσία των φιδιών, αλλά με την εξαφάνιση των θηραμάτων τους: των λαγών, των ρακούν και των οπόσουμ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου