ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο «Αίολος» στο διάστημα για να βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

ο-αίολος-στο-διάστημα-για-να-βελτιώσ-770628
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα η εκτόξευση του ευρωπαϊκού δορυφόρου «Αίολος» που θα συμβάλλει στη βελτίωση της πρόγνωσης του καιρού.
Ο δορυφόρος, που πήρε το όνομα του από τον θεό του ανέμου, αξιοποιεί ειδική τεχνολογία λέιζερ για την μέτρηση των ανέμων.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), ο δορυφόρος μπορεί για πρώτη φορά να μετρήσει την ταχύτητα του ανέμου σε όλο τον πλανήτη σε υψόμετρο έως και 30 χιλιομέτρων ακόμα κι εάν υπάρχει νέφωση. Μέσα στον πρώτο χρόνο από την εκτόξευση του Αιόλου, οι ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να τροφοδοτούν με δορυφορικά δεδομένα τα μοντέλα πρόβλεψης.
Τα δεδομένα για τον άνεμο μπορούν να ληφθούν με πολλούς τρόπους, όπως με τα ειδικά μπαλόνια καιρού, εναέριες σημαδούρες, πλοία, αεροπλάνα, δορυφόρους αλλά στο νότιο ημισφαίριο, πάνω από τους ωκεανούς, τους τροπικούς και σε υψόμετρο άνω των 10 χιλιόμετρων, αυτό το δίκτυο δεν είναι ικανοποιητικό.
Για την προετοιμασία της αποστολής του Αίολος η ESA χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια. Διατέθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια και το βάρος του δορυφόρου είναι περίπου 1,4 τόνος. Πιθανόν μετά από τέσσερα χρόνια, ο Αίολος να καεί στην ατμόσφαιρα της γης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Die Zeit

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου