ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πρόταση για απαγόρευση τουλάχιστον 10 προϊόντων μιας χρήσης από την ΕΕ

πρόταση-για-απαγόρευση-τουλάχιστον-10-π-826095

Την πρόταση για απαγόρευση τουλάχιστον 10 προϊόντων μιας χρήσης, καθώς επίσης και σημαντικούς περιορισμούς στην κυκλοφορία κάποιων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος ευρωπαϊκής επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.Τα 10 αυτά πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πλαστικές μπατονέτες, πλαστικά μαχαιροπίρουνα και πιάτα, αναδευτήρες που χρησιμοποιούνται στα ποτά και τα πλαστικά sticks που υπάρχουν πάνω στα μπαλόνια τέλος μέχρι το 2025 ,σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν. Όσον αφορά στα πλαστικά μπουκάλια τα οποία περιέχουν ποτά και αναψυκτικά θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο όσα φέρουν μη αποσπώμενο καπάκι.

«Σύμφωνα με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, θα ισχύσουν περιορισμοί για τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων και έτοιμου φαγητού. Στις προθέσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι να υπάρξει τέλος πλαστικού για όσους το χρησιμοποιούν στα πρότυπα της πλαστικής σακούλας» τονίζει ο Επ. Καθηγητής Διατήρησης Θαλάσσιων θηλαστικών Γιώργος Γκάφας.

Επιπλέον, εισάγεται η έννοια της ευθύνης του κατασκευαστή παραγωγού του πλαστικού ο οποίος θα έχει την υποχρέωση Συλλογής και διαχείρισης των Πλαστικών αποβλήτων, καταβάλλοντας το αντίστοιχο οικονομικό τίμημα.

Θα δοθούν επίσης κίνητρα για την ανάπτυξη λιγότερο ρυπογόνων εναλλακτικών λύσεων για τα προϊόντα αυτά. Πάντως τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025.

[star.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου