ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποκολλήθηκε παγόβουνο -γίγας με έκταση 4 φορές το Λονδίνο [βίντεο]

αποκολλήθηκε-παγόβουνο-γίγας-με-έκτα-3610

Μία τεράστια έκταση πάγου, στην περιοχή Larsen C που έχει μετατραπεί, πλέον, σε ένα γιγάντιο παγόβουνο, τρισεκατομμυρίων τόνων καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο από μία Βρετανίδα φοιτήτρια.

Το μέγεθός του είναι τέσσερις φορές το μέγεθος του Λονδίνου και η πλεύση του στα ανοιχτά νερά προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επιστήμονες.

Η διδακτορική ερευνήτρια από το Λονδίνο, Ella Gilbert, κατέγραψε το μοναδικό τοπίο, έπειτα από την πρώτη πτήση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για ερευνητικό σκοπό στην περιοχή Larsen C.

Το παγόβουνο με την ονομασία «A68» έσπασε από τη χερσόνησο της Ανταρκτικής στα τέλη του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να χάσει το 12% του μεγέθους του.

Η κατάρρευση του Larsen C και ο σχηματισμός του γιγάντιου παγόβουνου δεν θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας, δεδομένου ότι ο πάγος επιπλέει ήδη στο νερό σαν παγάκι στο ποτήρι.

Ωστόσο, οι κρηπίδες πάγου που περιβάλλουν την Ανταρκτική φρενάρουν τη ροή των παγετώνων προς τον ωκεανό, και η εξαφάνισή τους θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την απώλεια πάγου από την ξηρά, η οποία ανεβάζει τη στάθμη.

Το Larsen C βρίσκεται δίπλα σε μια μικρότερη κρηπίδα πάγου, το Larsen Β, η οποία διαλύθηκε το 2002, λόγω μιας παρόμοιας ρωγμής.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει μετρηθεί από δορυφόρους προέρχεται από την παγοκρηπίδα Ρος της Ανταρκτικής το 2011 και είχε περίπου το μέγεθος της Τζαμάικα στα 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το βίντεο τραβήχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας έξι εβδομάδων, αλλά πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας.

«Αυτή η εμπειρία ήταν μοναδική και το πιο απίστευτο πράγμα που έχω κάνει ποτέ σε όλη μου τη ζωή, κυρίως ως επιστήμονας», δήλωσε η Ella Gilbert.

«Ήμουν μέρος μιας ερευνητικής εκστρατείας που μετρά την ανταλλαγή θερμότητας, ενέργειας και αερίων θερμοκηπίου μεταξύ του ανώτερου στρώματος του ωκεανού και του κατώτερου στρώματος της ατμόσφαιρας. Αυτό θα μας βοηθάει να καταλάβουμε λίγο περισσότερο την τήξη των πάγων», συμπληρώνει.

«Με ενδιαφέρει απίστευτα αυτό το φαινόμενο, επειδή τα αέρια θερμοκηπίου είναι υπεύθυνα για την πρόκληση κλιματικών αλλαγών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα».

[kathimerini.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου