ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σάββατο απόγευμα θα γίνει ταυτόχρονη καταμέτρηση πελεκάνων σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη

σάββατο-απόγευμα-θα-γίνει-ταυτόχρονη-19637

Ταυτόχρονη καταμέτρηση πελεκάνων στους υγροτόπους όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα από μέλη φορέων διαχείρισης πάρκων και εθελοντές.

Πρόκειται για την τρίτη απογραφή πελεκάνων νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο την εκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού των δύο ειδών πελεκάνων (αργυροπελεκάνου- Pelecanus crispus και ροδοπελεκάνου-Pelecanus onocrotalus), που χρησιμοποιούν τους υγροτόπους και της χώρας μας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

φωτογραφίες από προηγούμενες καταμετρήσεις που παραχώρησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Στην απογραφή θα συμμετάσχουν επτά χώρες: η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Στην Ελλάδα οι μετρήσεις συντονίζονται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επιμέρους πληθυσμοί αργυροπελεκάνων όλων αυτών των χωρών αποτελούν έναν ενιαίο μεταπληθυσμό, που χρησιμοποιεί το δίκτυο των υγροτόπων αυτής της περιοχής του κόσμου για την κάλυψη των αναγκών του.

Η διαδικασία στην Ελλάδα παραμένει η ίδια όπως τις δύο προηγούμενες χρονιές: η απογραφή στηρίζεται στη συμμετοχή των Φορέων Διαχείρισης καθώς και του δικτύου εθελοντών της Ορνιθολογικής.
Στις υπόλοιπες χώρες θα συμμετέχουν διάφοροι φορείς όπως οι Φορείς Διαχείρισης των Πάρκων και δίκτυα εθελοντών από τους αντίστοιχους Birdlifepartners.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου