ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σώθηκε μικρό φωκάκι

σώθηκε-μικρό-φωκάκι-131366

Στο φυσικό του περιβάλλον επέστρεψε το μικρό φωκάκι που είχε εντοπιστεί σε παραλία της Μυκόνου πριν από τέσσερις μήνες. Μετά από 114 ημέρες παραμονής στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών της MOm στον Αττικό Ζωοολογικό Πάρκο, ο Ιωνας είναι πλέον ελεύθερος και ξεκίνησε ήδη το επόμενο στάδιο της ζωής του. Η Ομάδα Περίθαλψης της MOm τον απελευθέρωσε τις προηγούμενες μέρες στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και φαίνεται ότι η πρώτη επαφή του με τη θάλασσα είναι άκρως ενθαρρυντική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το μικρό φωκάκι βρέθηκε μόνο του σε παραλία της Μυκόνου τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν δύο περίπου εβδομάδων, και εντοπίστηκε από ευαισθητοποιημένους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως τους αρμόδιους φορείς.

Το φωκάκι, που είχε προφανώς χαθεί από τη μητέρα του, ήταν μόλις 15 κιλά, υποσιτισμένο, αφυδατωμένο και είχε παράσιτα. Δέχτηκε αμέσως τη φροντίδα τοπικού κτηνιάτρου και εθελοντών και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στον σταθμό πρώτων βοηθειών στα Σπάτα Αττικής, σε χώρο που έχει παραχωρήσει το Αττικό Ζωολογικό πάρκο στη Μοm, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε χαθεί από τη μητέρα του.

Το φωκάκι, στο οποίο δόθηκε το όνομα Ιωνας, παρέμεινε τέσσερις μήνες στις δομές περίθαλψης της Μοm, προκειμένου να ανακτήσει δυνάμεις, να είναι σε θέση να αναζητήσει τροφή και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, προκειμένου να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Το έμψυχο δυναμικό της Μοm και συγκεκριμένα η ομάδα περίθαλψης, κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να σωθεί φωκάκι, ενώ όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση: «Για την περίθαλψη του Ιωνα, η ΜOm ευχαριστεί την καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής κ. Αναστασία Κομνηνού για αφοσίωσή της στο Πρόγραμμα Περίθαλψης και την άψογη συνεργασία της με τους βιολόγους της MOm καθώς και τους εθελοντές της για την πολύτιμη βοήθειά τους και για τα ξενύχτια που έκαναν πλάι στο προσωπικό της MOm κατά την περίθαλψη του Ιωνα».

Μετά από τέσσερις μήνες, το φωκάκι ανέκτησε βάρος, έφτασε τα 61 κιλά και πριν από τέσσερις μέρες απελευθερώθηκε στον χώρο του θαλασσίου πάρκου Αλοννήσου, «γιατί κρίναμε ότι πρέπει να απελευθερωθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή του» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Στέλλα Αδαμαντοπούλου, Βιολόγος της Mom.

Ο Ιωνας ενθουσιάστηκε μπαίνοντας στο νερό και είναι εφοδιασμένος με ταυτότητα, προκειμένου να «μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε σε περίπτωση που εμφανιστεί κοντά σε παραλίες όπου συχνάζουν άνθρωποι, για να παρέμβουμε, αν χρειαστεί» υπογράμμισε η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου