Σε ιστορικά υψηλά η θερμοκρασία στη θάλασσα της Ισπανίας

Τελευταία ενημέρωση: 2017-06-28, 10:32:37
Σε ιστορικά υψηλά η θερμοκρασία στη θάλασσα της Ισπανίας

Υπό κλοιό παρατεταμένου καύσωνα τελεί η χώρα της Ισπανίας και δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι, που ονειρεύονται τη δροσιά της θάλασσας. Ωστόσο κι εκεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα El Pais, η θερμοκρασία στα νερά τόσο στην βορεινή Κανταβρική Θάλασσα, όσο και στη Μεσόγειο έχει ανέβει σε ιστορικά ύψη μέσα στον Ιούνιο, όπως επισημαίνει πόρισμα του Δικτύου για την Παρατήρηση των Ανοικτών Θαλασσών και Λιμένων.

Όπως τονίζει το Δίκτυο, τη δεκαετία 2007-2017 παρατηρείται μεταξύ 1-22 Ιουνίου μία αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων που κυμαίνεται από 0,5 έως 2,5 βαθμούς Κελσίου.

Η μεγαλύτερη θερμοκρασιακή αύξηση της θάλασσας σημειώθηκε φέτος στην Μεσογειακή ακτή της χώρας, μάλιστα στην Ταρραγόνα η θερμοκρασία στα νερά αυξήθηκε κατά 2,53 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 27 βαθμών Κελσίου. Κάθε άλλο παρά δροσερή είναι λοιπόν!
Ακόμη και στα ψυχρά, λόγω Ατλαντικού, νερά της Καντάβριας, η θερμοκρασία έχει φθάσει σε ύψη ρεκόρ: 19,9 βαθμούς στο Ακρωτήριο Σιγιέρο (άνοδος κατά 1,25 0C το 2017), 23,5οC (+1,21) στο Μπιλμπάο-Βισκαϊκή, ενώ στο Ακρωτήριο Γάτα έπιασε το ρεκόρ του 2004, με 24,3 0C (+2,48 βαθμούς).

Όπως εξηγεί στην El Pais, η κλιματολόγος Άνα Κασάλ, υπάρχει μία ανωμαλία στην θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων στην Ισπανία, όπου σημειώνεται άνοδος της θερμοκρασίας έως και 3,5 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και όσο απομακρύνεται κανείς από την ακτογραμμή.

«Κατά κανόνα, τα νερά είναι πιο ζεστά στις ζώνες της Μούρθια, της Βαλένθιας και του Αλικάντε, ενώ προς την είσοδο των Στενών (του Γιβραλτάρ) οι θερμοκρασίες είναι χαμηλώτερες, μεταξύ 20-22 0C», σχολιάζει η ίδια.

Η Κασάλ μάλιστα πιθανολογεί πως κατά τους μήνες Σεπτέμβριο κι Οκτώβριο τα νερά θα είναι ακόμη πιο ζεστά: «στη θάλασσα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ζεσταθεί, ή να κρυώσει, συνεπώς όταν στην ξηρά σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στον ωκεανό αυτές παρατηρούνται μετά κάμποσο χρονικό διάστημα».

[zougla.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=