ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λύθηκε το μυστήριο με τους ματωμένους καταρράκτες

λύθηκε-το-μυστήριο-με-τους-ματωμένους-484999

Το μυστήριο με τους ματωμένους καταρράκτες της Ανταρκτικής λύθηκε μετά από 100 και πλέον χρόνια. Το είχαν αποκαλύψει οι επιστήμονες στις αρχές του 1900 και συγκεκριμένα το 1911 όταν τα παρατήρησε πρώτη φορά ένας Αυστραλός γεωλόγος.

Το μυστήριο του αίματος που κυλούσε, αμφισβήτησε ο Taylor Glacier, το 2003, ο οποίος διαπίστωσε ότι το νερό που έτρεχε και είχε κόκκινο χρώμα ήταν από οξειδωμένο σίδηρο και ίσως τα τελευταία υπολείμματα μιας λίμνης θαλάσσιου νερού ηλικίας πέντε εκατομμυρίων ετών.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας και το Κολέγιο του Κολοράντο έχει αμφισβητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς και αντ ’αυτού υποστηρίζει ότι το νερό ρέει από μια μεγάλη λίμνη που έχει παγιδευτεί κάτω από πάγο για ένα εκατομμύριο χρόνια. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την πορεία του ύδατος κάτω από τον παγετώνα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία echolocation.

Συγκλονισμένοι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λίμνη δεν είχε καταψυχθεί παρά το γεγονός ότι ήταν παγιδευμένη κάτω από πάγο για τόσο πολύ καιρό. Καθώς το νερό απελευθερώνει θερμότητα όταν παγώνει, το νερό συνεχίζει να ρέει.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου