ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κατακραυγή για τη νεκρή φώκια της Ίου και τις χελώνες της Νάξου

κατακραυγή-για-τη-νεκρή-φώκια-της-ίου-κ-525955

Η εικόνα μιας νεκρής φώκιας το πρωί της περασμένης Παρασκευής σε μια παραλία στην Ιο προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των απλών πολιτών, ενώ συνάμα αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει μια κοινωνική κατακραυγή στο Διαδίκτυο.

Στην αρχή όλοι πίστεψαν πως ο δημοφιλής «Θεοδόσης» είναι νεκρός. Ο «Θεοδόσης» είναι μια αρσενική φώκια που αποτελεί τη μασκότ τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες στην Ιο καθώς συχνάζει στο λιμάνι και στις παραλίες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γεννήθηκε σε περιοχή της Ιου στα τέλη του 2014 και κάθε καλοκαίρι έδινε το «παρών» στις παραλίες του νησιού. «Στο συγκεκριμένο περιστατικό μάς ειδοποίησε το λιμεναρχείο της Ιου. Μας έστειλε ένα σήμα ότι η φώκια είναι μάλλον πυροβολημένη. Από τις φωτογραφίες που είδαμε, φαίνεται ότι είναι ένα νεαρό άτομο, περίπου 3-4 ετών, γένους θηλυκού, το οποίο είχε τραύματα πιθανότατα από όπλο και μάλιστα διαμπερή γιατί είχε κάποιες τρύπες. Αυτό υπέθεσε και ο λιμενικός που ήταν επιτόπου» εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας Μεσογειακής Φώκιας, MOm – Monachus monachus, Παναγιώτης Δενδρινός.

Σήμερα ο εθελοντής γιατρός ο οποίος συνεργάζεται με την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτοψία του άτυχου ζώου και να εξακριβώσει την αιτία θανάτου.

Παράλληλα, το λιμεναρχείο της Ιου διενεργεί προανάκριση προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. «Η φώκια εντοπίστηκε από υπάλληλο του Λιμενικού Σώματος στην παραλία αλλά δυστυχώς ήταν νεκρή. Αυτήν τη στιγμή η προανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε η αξιωματικός φυλακής στο λιμεναρχείο, αρχικελευστής Γ. Δόμπα.

Καμία σύλληψη
Τόσα χρόνια δεν έχει συλληφθεί κανένας, απαντά ο κ. Δενδρινός, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός αλλά συγχρόνως επισημαίνει ότι είναι θετικό το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η κοινωνία αλλάζει και καταδικάζει τέτοιου είδους περιστατικά.

«Επειδή ζω 30 χρόνια αυτή την ιστορία, γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί ποιος το έκανε. Συνήθως αυτά γίνονται σε ερημικές περιοχές από ένα καΐκι, από κάποιον οργισμένο που είναι σχεδόν αδύνατο να βρούμε ποιος είναι. Εμείς στέλνουμε κάποια σήματα στο λιμεναρχείο, αλλά αυτά συνήθως δεν οδηγούν πουθενά. Κάποια στιγμή είχαμε κάνει και μήνυση κατ’ αγνώστων, αλλά έγινε περισσότερο για την τιμή των όπλων. Πάντως δεν μπορούμε να κατηγορούμε και τους ψαράδες μόνο με υποθέσεις» διευκρινίζει ο κ. Δενδρινός. Αναμφισβήτητα το γεγονός ότι πλέον υπάρχει έντονη ευαισθητοποίηση του κόσμου κάθε φορά που βλέπει το φως της δημοσιότητας μια περίπτωση θανάτωσης ζώου αποτελεί ένα επιπλέον μέτρο πίεσης προκειμένου να εκλείψουν κάποια στιγμή η βία και οι δολοφονίες ζώων.

«Βέβαια το φαινόμενο υπάρχει ακόμα, σκοτώνονται ζώα» καταλήγει ο κ. Δενδρινός.

Φρίκη στη Νάξο για τις δέκα αποκεφαλισμένες χελώνες

Δυστυχώς η νεκρή φώκια δεν αποτελεί το μοναδικό οικολογικό έγκλημα των τελευταίων ημερών. Αντίστοιχη φρίκη προκάλεσε και η είδηση ότι τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουν εντοπιστεί δέκα νεκρές, αποκεφαλισμένες, θαλάσσιες χελώνες στην περιοχή της Νάξου. Μάλιστα ο περιβαλλοντικός σύλλογος ζητά τη συνδρομή των πολιτών ώστε να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου