ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το πετρέλαιο νεκρώνει τον Κόλπο του Μεξικού

το-πετρέλαιο-νεκρώνει-τον-κόλπο-του-με-851206

Λευκός Οίκος: «Ετοιμοι για το χειρότερο»   

Οι χειρότεροι φόβοι όλων επαληθεύτηκαν από τα πλέον αρμόδια χείλη: η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού είναι η χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Αυτό δήλωσε η ανώτατη σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κάρολ Μπράουνερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοφιλή ειδησεογραφική εκπομπή «Meet the Press» του δικτύου NBC. Επισήμανε μάλιστα, μετά την παραδοχή της BP ότι η επιχείρηση για τη συγκράτηση της πετρελαιοκηλίδας απέτυχε, ότι «οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για το χειρότερο. Είμαστε προετοιμασμένοι από την αρχή», τονίζοντας ότι η διαρροή ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο.

«Στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο στη θάλασσα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία μας. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πετρελαιοκηλίδα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκάλεσε το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπράουνερ.

Τα σχόλια της κ. Μπράουνερ μεταδόθηκαν μια ημέρα μετά την επίσημη παραδοχή της BP για την αποτυχία της επιχείρησης «top kill», η οποία είχε ως στόχο να συγκρατήσει τη διαρροή του πετρελαίου, η οποία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς επί σαράντα ημέρες. Η επιχείρηση συνίστατο στην έκχυση ειδικής λάσπης στο σημείο της διαρροής, ενώ ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει μια νέα μέθοδο η οποία προβλέπει την κάλυψη του σημείου της διαρροής με ειδικό θόλο και στη συνέχεια τη συγκράτηση του αργού πετρελαίου σε ένα δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια.

Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν και υποβρύχια-ρομπότ τα οποία θα κληθούν να κόψουν τον σωλήνα από τον οποίο βγαίνει το καύσιμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η νέα προσπάθεια της εταιρείας ενέχει σημαντικούς κινδύνους και ότι δεν έχει ξανά δοκιμαστεί σε τόσο μεγάλο βάθος. Μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Meet the Press», ο γενικός διευθυντής της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, παραδέχθηκε ότι η εταιρεία δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει την αποτελεσματικότητα της νέας προσπάθειας νωρίτερα από τα τέλη της εβδομάδας. Παρά τη γενική κατακραυγή κατά της εταιρείας για τους χειρισμούς της, ο κ. Ντάντλεϊ δήλωσε ότι θεωρεί πως ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Τόνι Χέϊγουορντ, δεν θα πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας πως έκανε «θαυμάσια δουλειά».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο η πετρελαϊκή πολυεθνική είχε ειδοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στην πλατφόρμα Deepwater Horizon, από όπου ξεκίνησε η διαρροή. Από την έκρηξη στην πλατφόρμα πριν από έξι εβδομάδες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έντεκα εργαζόμενους, έχουν διαχυθεί στον Κόλπο του Μεξικού τουλάχιστον 20 εκατ. γαλόνια πετρελαίου, ενώ η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε εκτείνεται σε μήκος 110 χλμ. στις ακτογραμμές της Λουιζιάνας.

Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι αρχές των περιοχών που έχουν πληγεί ζητούν επίσπευση των προσπαθειών από την κυβέρνηση και την BP, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά ότι η πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να αποτελέσει τον «Τυφώνα Κατρίνα» που θα αμαυρώσει την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να συνεχιστεί η διαρροή του πετρελαίου που διαχέεται στη θάλασσα επί 40 ημέρες.

Τουλάχιστον 20 εκατ. γαλόνια πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού καταστρέφοντας 110 χλμ. των ακτογραμμών της Λουιζιάνας. «Top Kill» η ονομασία της επιχείρησης της BP που είχε στόχο τη συγκράτηση του 60% έως 70% της διαρροής και έληξε δίχως αποτέλεσμα.

Ειδικό θόλο και υποβρύχια ρομπότ θα χρησιμοποιήσει ο πετρελαϊκός κολοσσός στη νέα του επιχείρηση που ξεκινά άμεσα. 940 εκατ. δολάρια το κόστος των προσπαθειών της BP για συγκράτηση της πετρελαιοκηλίδας.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου