ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τους πρώτους έξι μήνες του έτους

ρεκόρ-υψηλών-θερμοκρασιών-τους-πρώτο-812205

Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών κατέγραψαν οι πρώτοι έξι μήνες του 2016, οι οποίοι σύμφωνα με τη NASA ήταν οι πιο ζεστοί από το 1880, όταν ξεκίνησε η καταγραφή.

Οι αναλύσεις της NASA τόσο στο έδαφος όσο και από τους δορυφόρους κατέδειξαν ότι καθένας από τους έξι πρώτους μήνες του 2016 κατέγραψε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας παγκόσμια.

Ως εκ τούτου, η περίοδος μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 ήταν η πιο ζεστή που έζησε ο πλανήτης Γη, με παγκόσμια αύξηση κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου.

Ταυτόχρονα, άνοδο της θερμοκρασίας καταγράφεται και στην Αρκτική. «Οι πρώτοι έξι μήνες του έτους κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική ήταν κατά τους τελευταίους έξι μήνες ακόμη πιο ακραία» δήλωσε ανώτερος επιστήμονας της NASA.

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου και του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας κατέδειξε ότι «η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα αυξηθεί σε βαθμό που θα απειληθεί η ανθρώπινη κατοικησιμότητα».

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, μέχρι τα μέσα του αιώνα, κατά τη διάρκεια των θερμότερων περιόδων, οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 30 βαθμούς τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσαν να φτάσουν τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία το μεσημέρι, για τις ζεστές μέρες, θα μπορούσε ακόμη και να αγγίξει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με ακόμη ένα εύρημα, οι καύσωνες θα μπορούσαν να συμβούν δέκα φορές συχνότερα.

«Στο μέλλον, το κλίμα σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα μπορούσε να αλλάξει με τέτοιο τρόπο, ώστε η ίδια η ύπαρξη των κατοίκων της να τεθεί σε κίνδυνο», σύμφωνα με την έρευνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου