ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Νορβηγία πρώτη χώρα που δεσμεύεται κατά της αποψίλωσης των δασών του πλανήτη

η-νορβηγία-πρώτη-χώρα-που-δεσμεύεται-κ-827748

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται να απαγορεύσει τηναποδάσωση.

Η επιτροπή Ενέργειας και Περιβάλλοντος του νορβηγικού κοινοβουλίου ζήτησε και πέτυχε την τροποποίηση του κυβερνητικού Σχεδίου Δράσης για την Βιοποικιλότητα έτσι ώστε «να επιβληθούν προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν ότι οι συμβάσεις για δημόσια έργα δεν θα συμβάλλουν στην αποδάσωση».

Η επιτροπή ζήτησε ακόμα από την κυβέρνηση να προστατεύσει τη βιοποικιλότητα μέσω των επενδύσεων της Νορβηγικής Τράπεζας Διαχείρισης Επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται το Παγκόσμιο Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας.

Το Ίδρυμα Τροπικών Δασών της Νορβηγίαςζήτησε και από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της σκανδιναβικής χώρας, ειδικά τη Γερμανία και τη Βρετανία που το 2014 στηνΚλιματική Διάσκεψη Κορυφής της Νέας Υόρκης είχαν δηλώσει μαζί με τη Νορβηγία την πρόθεσή τους να «προάγουν εθνικές δεσμεύσεις υπέρ των εφοδιαστικών αλυσίδων μηδενικής αποδάσωσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών δημοσίων συμβάσεων για βιώσιμη προμήθεια εμπορευμάτων όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το μοσχαρίσιο κρέας και η ξυλεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νορβηγία μετέθεσε χρονικά τον στόχο επίτευξης ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα από το 2050 στο 2030.

Η χώρα είχε ήδη από το 2008 θέσει τον στόχο για το 2030, αλλά τον άλλαξε για το 2050, μετά από την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το κλίμα κατά τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη το 2009.

Ωστόσο, προχώρησε στην άμεση επαναφορά του στόχου εγγύτερα στο μέλλον την επαύριο της ιστορικής κλιματικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο, από τους εκπροσώπους σχεδόν 200 χωρών του πλανήτη.

Το 2015 οι εκπομπές της Νορβηγίας αυξήθηκαν κατά 1,5 τοις εκατό, στους 53,9 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.
Η Νορβηγία παράγει ήδη περισσότερο από το 95 τοις εκατό της ηλεκτρικής της ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια κι έτσι το περιθώριο για περαιτέρω περικοπές στον τομέα της ενέργειας είναι περιορισμένο.
Ο στόχος των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως η αγορά πίστωσης άνθρακα από το εξωτερικό και η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου