ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το δηλητηριώδες λεοντόψαρο στις ελληνικές θάλασσες, εκτοπίζει τον ροφό

το-δηλητηριώδες-λεοντόψαρο-στις-ελλη-827752

Οι πρώτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διάνοιξη της νέας Διώρυγας του Σουέζγίνονται ήδη ορατές. Ένα επιθετικό και δυνητικά θανατηφόρο ψάρι, το λεοντόψαρο πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την τοπική αλιεία.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ψαριού με την επιστημονική ονομασία Pterois miles στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.

Προειδοποίηση για την έλευση του επικίνδυνου χωροκατακτητικού είδους στα ελληνικά νερά και συγκεκριμένα στη Ρόδο έχει εκδώσει εδώ και μήνες το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Το νέο της έλευσης του λεοντόψαρου στη «γειτονιά» μας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία σε κολυμβητές και ψαράδες καθώς τα αγκάθια του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο.

—Οι επιπτώσεις από τη νέα διώρυγα του Σουέζ

Το P.miles προέρχεται από τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο για πρώτη φορά εθεάθη το 1991 στον Κόλπο της Χάιφας στο Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει η IUCN, το αγκαθωτό ψάρι έχει επεκταθεί «με θεαματικό τρόπο» και στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και την Καραϊβική, όπου πλέον θεωρείται μείζων οικολογική απειλή.

Πρόκειται για ένα σαρκοφάγο και άκρως επιθετικό ψάρι που δυνητικά μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων εκτοπίζοντας τους ροφούς και άλλους θηρευτές που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Μπορεί επίσης να μειώσει τους πληθυσμούς φυτοφάγων ψαριών και να αυξήσει έτσι σε υπερβολικό βαθμό την ανάπτυξη των φυκιών. Μια τέτοια αλλαγή μπορεί με τη σειρά της «να προσελκύσει κι άλλα χωροκατακτητικά είδη λόγω εξασθένισης της τοπικής χλωρίδας και πανίδας» προειδοποιεί ο Δρ Κάρλος Χιμένες, θαλάσσιος βιολόγος του Ινστιτούτου Κύπρου.

Στη Μεσόγειο έχουν βρεθεί αυτή τη στιγμή πάνω από 900 χωροκατακτητικά είδη ψαριών σύμφωνα με σουηδική μελέτη του 2011. Μεταξύ αυτών ο λαγοκέφαλος και το δηλητηριώδες ιαπωνικό ψάρι φούγκου.

—Τρομακτικός θηρευτής

Το λεοντόψαρο, με 13 αγκάθια στη ράχη και τέσσερα στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις συχνά θανατηφόρες.

Η τεχνική που χρησιμοποιεί για να πιάσει τα θηράματά του προκαλεί τρόμο: ανοίγει τα θωρακικά του πτερύγια και δημιουργεί μια δίνη που παρασέρνει τα θηράματά του απευθείας στο τεράστιο στόμα του. Φτάνει σε μήκος τα 50 εκατοστά μπορεί να φτάσει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας αφού το αποφεύγουν ακόμα και οι καρχαρίες.

Τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν 30.000 αβγά μέσα σε τέσσερεις μέρες με την ωοτοκία να διαρκεί όλο το χρόνο.

—Τουλάχιστον τρώγεται

Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου ως εδώδιμου εμπορικού αλιεύματος, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να περιορίσει την εξάπλωσή του.

Λέγεται ότι το κρέας του είναι νόστιμο σαν του ροφού, αρκεί να έχει καθαριστεί κατάλληλα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης.

econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου