ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νορβηγία: Δέσμευση μηδενικής αποψίλωσης των δασών

νορβηγία-δέσμευση-μηδενικής-αποψίλω-837501

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται πολιτικά για τη μηδενική αποψίλωση των δασών. Η Μόνιμη Επιτροπή του νορβηγικού κοινοβουλίου για την Ενέργεια και το Περιβάλλον πραγματοποίησε τη δέσμευση σε μια σύσταση σχετικά με το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία της βιοποικιλότητας. Η επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση «να επιβάλει απαιτήσεις για να διασφαλιστεί ότι τα δημόσια έργα, υπηρεσίες και συμβάσεις δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών».

Η επιτροπή ζήτησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από μια νέα πολιτική και επενδύσεις θα γίνουν από το Κυβερνητικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας.

«Πρόκειται για μια σημαντική νίκη στον αγώνα για την προστασία των δασών. Κατά τα τελευταία χρόνια, μια σειρά από εταιρείες έχουν δεσμευτεί να σταματήσουν την προμήθεια αγαθών που συνδέονται με την καταστροφή του τροπικού δάσους», δήλωσε ο Νιλς Χέρναμ Ράνουμ του Ιδρύματος Τροπικών Δασών.

«Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει συνοδευτεί από παρόμοιες δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις. Συνεπώς, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το νορβηγικό κράτος είναι το πρώτο που ακολουθεί τον ίδιο δρόμο, όταν πρόκειται για δημόσιες συμβάσεις», πρόσθεσε.

Ο Ράνουμ ελπίζει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και θα δεσμευτούν για τη μηδενική αποψίλωση των δασών, ιδιαίτερα η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που το 2014 στη διάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είχαν πραγματοποιήσει κοινή δήλωση με τη Νορβηγία, εκφράζοντας την πρόθεσή τους να προωθήσουν δημόσιες συμβάσεις για αγαθά όπως το φοινικέλαιο, η σόγια, το βόειο κρέας και την ξυλεία, που δε θα συνδέονται με την αποψίλωση.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου