ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μπήκε τσεκούρι στο αρχαιότερο δάσος της Ευρώπης

μπήκε-τσεκούρι-στο-αρχαιότερο-δάσος-τ-842939

Ένα πρόγραμμα εντατικής υλοτομίας σε ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ευρώπης πρόκειται να υλοποιήσει η Πολωνία.

Το περίφημο δάσος του Μπιαγοβιέζα θεωρείται ως το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ανατολική Ευρώπη.

To δάσος Μπιαγοβιέζα, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, εκτείνεται σε περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα και παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της Εποχής των Παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Το 1979 κατατάχθηκε από την UNESCO στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Επισήμως, το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος θα κόψει τα αρχαία δέντρα για να προλάβει την εξάπλωση ενός σκαθαριού που προσβάλλει την ερυθρελάτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υλοτόμοι θα μπορέσουν να υλοτομήσουν περισσότερα από 180.000 κυβικά μέτρα ξύλου από μη προστατευόμενες περιοχές του δάσους σε διάστημα δέκα ετών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου επιβεβαίωσε την Τετάρτη στο Associated Press ότι η καταστροφή των προσβεβλημένων δέντρων έχει ήδη αρχίσει.

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και το WWF υποστηρίζουν ότι το οικοσύστημα του Μπιαγοβιέζα μπορεί να ανακτήσει μόνο του την ισορροπία.

«Αντίθετα από αυτά που υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος, η επιδημία σκαθαριών δεν απειλεί τα ενδιαιτήματα» υποστήριξε τον Απρίλιο ο Πρεμίσλαβ Τσιλαρέτσκι της πολωνικής οργάνωσης Greenmind.

«Το δάσος κινδυνεύει να μετατραπεί σε φυτεία δέντρων» είχε δηλώσει τότε ο Ρόμπερτ Σιγκλίτσκι, διευθυντής της Greenpeace Πολωνίας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μαζί με εκπροσώπους του WWF και ακόμα πέντε περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες των οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την «ανησυχία» της για το σχέδιο υλοτόμησης και ζήτησε εξηγήσεις από τη Βαρσοβία.

Το δάσος του Μπιαγοβιέζα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα και βελανιδιές που φτάνουν τα 40 μέτρα.

Φιλοξενεί επίσης 20.000 είδη ζώων, ανάμεσά τους 250 είδη πουλιών και 62 είδη θηλαστικών. Ένα από αυτά είναι ο ευρωπαϊκός βίσονας, το μεγαλύτερο ζώο της ηπείρου.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

Πηγή: econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου