ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Ιράν η νέα χώρα που απαγορεύει τη χρήση άγριων ζώων στα τσίρκο

το-ιράν-η-νέα-χώρα-που-απαγορεύει-τη-χρή-40000

Το Ιράν έγινε η τελευταία χώρα του κόσμου που απαγορεύει τη χρήση άγριων ζώων στα τσίρκο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της μεσανατολικής χώρας ανακοίνωσε ότι δε θα εκδίδει πλέον άδειες που θα επιτρέπουν την επιστράτευση ζώων άγριας φύσης για παραστάσεις στα τσίρκο, ουσιαστικά διακόπτοντας οριστικά τη μακροχρόνια πρακτική και στις 31 περιφέρειες του Ιράν.

Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν ακολουθεί την Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, την Αυστρία, το Περού, τη Βολιβία, την Ολλανδία, την Κολομβία, τη Σλοβενία, και την Παραγουάη, που έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση άγριων ζώων στα τσίρκο. Μάλιστα η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τη χρήση τους το 2012.

Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία εξακολουθούν να επιτρέπουν την πρακτική, η οποία έχει επικριθεί από όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών στην υγεία των ζώων και της συχνής κακομεταχείρισής τους. Επίσης, πέρα από το ψυχολογικό άγχος που βιώνουν, οι συχνές μετακινήσεις σε κλειστούς χώρους και η διαβίωση σε άθλιες συνθήκες επιδεινώνουν δραματικά την υγεία τους.

Τα είδη που προστατεύονται από την απαγόρευση περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, τίγρεις, λιοντάρια, ζέβρες, θαλάσσιους λέοντες και πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το μέτρο ακολουθεί μία επιτυχημένη εκστρατεία από δύο οργανώσεις για την προστασία των ζώων, η οποία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014 και υποστηρίχθηκε από χιλιάδες πολίτες με άμεσα αποτελέσματα.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου