ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιβαλλοντικό πρότυπο η Αλόννησος

περιβαλλοντικό-πρότυπο-η-αλόννησος-45610

Πανελλαδική απήχηση έχει το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες»

Τριήμερες ενημερωτικές δράσεις διοργανώνονται στην Αλόννησο στο διάστημα 3-5 Απριλίου, με επίκεντρο το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», που λειτουργεί ως καλό παράδειγμα και για άλλες νησιωτικές περιοχές, οι οποίες υιοθετούν αντίστοιχες πρακτικές.

Εκπρόσωποι του Δικτύου «Μεσόγειος SOS» και της MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας θα πραγματοποιήσουν διαδραστικές, ενημερωτικές εκδηλώσεις για ενήλικες, αλλά και μικρούς πολίτες του νησιού, με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην προσπάθεια να αποτελέσει παρελθόν η χρήση της πλαστικής σακούλας για την Αλόννησο.

Η εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 3 Απριλίου με την ανοιχτή συζήτηση «Ζώντας χωρίς πλαστική σακούλα», που θα πραγματοποιηθεί στη «Λέσχη Φιλίας»της Αλοννήσου, στις 7 μ.μ.Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι κάτοικοι της Αλοννήσου θα ενημερωθούν για την πρόοδο του προγράμματος και, παράλληλα, θα καταθέσουν τόσο την εμπειρία τους από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, όσο και τις προτάσεις τους για τα επόμενα βήματα της προσπάθειας, σε συνδυασμό με τις ήδη προδιαγεγραμμένες δράσεις της.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου, η δράση μεταφέρεται στις σχολικές αίθουσες, όπου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε μαθητές δημοτικού σχετικά με τα θαλάσσιααπορρίμματα και, ιδιαίτερα, με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο περιβάλλον. Επιπλέον, οι μικροί πολίτες θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο κατασκευής της δικής τους πάνινης τσάντας, μέσα από το οποίο θα ενστερνιστούν με τρόπο βιωματικό τα οφέλη της υιοθέτησής της σε αντικατάσταση της πλαστικής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εξειδικευμένοι συνεργάτες του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα υλοποιήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς της Αλοννήσου, που επιθυμούν να εντρυφήσουν σε δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με άξονα τα θαλάσσια απορρίμματα και ειδικότερα την πλαστική σακούλα.

Την Τρίτη 5 Απριλίου, σειρά να ενημερωθούν έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσα από παρουσιάσεις προσαρμοσμένες στο ηλικιακό τους επίπεδο.

Εν συνεχεία, θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν το όραμα και τις προτάσεις τους για τη συνέχιση και επέκταση της πρωτοβουλίας, πέρα από την τυπική διάρκεια του προγράμματος, προτείνοντας δράσεις και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, εισφέροντας το δικό τους στίγμα στο περιβαλλοντικό μέλλον του νησιού τους.

To πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες» υλοποιείται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του καλοκαιριού με εντατικοποιημένες δράσεις συμμετοχής πολιτών, εθελοντικών καθαρισμών ακτών, ενημέρωσης κ.λπ. προκειμένου η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας να γίνει μόνιμη και μη αναστρέψιμη πραγματικότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου