ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα παράξενα… αστικά χωριά της Κίνας!

τα-παράξενα-αστικά-χωριά-της-κίνας-88615

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, η Κίνα έχει γνωρίσει ραγδαία αστική ανάπτυξη και μαζική αγροτική μετανάστευση στις πόλεις. Ανάμεσα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινήθηκαν από τις αγροτικές περιοχές στις πόλεις, ενώ μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι περίπου το 70% του πληθυσμού της Κίνας θα ζει σε πόλεις.

Αυτή η ταχεία αστικοποίηση έχει μεταμορφώσει τα αστικά τοπία των κινεζικών πόλεων. Ένα από τα πιο ορατά σημάδια αυτής της εκρηκτικής ανάπτυξης είναι τα “αστικά χωριά” της Κίνας ή “chengzhongcun”, δηλαδή κυριολεκτικά τα “χωριά μέσα στην πόλη». Τα χωριά αυτά αναπτύσσονται στις παρυφές των μεγαλουπόλεων και περιβάλλονται από πανύψηλους ουρανοξύστες.

Εκατοντάδες τέτοια χωριά υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις, όπως Guangzhou, Πεκίνο και Shenzhen, ενώ το μεγαλύτερο είναι το Shipai, στη μέση του Tianhe District στο Guangzhou, που έχει πάνω από 50.000 κατοίκους μέσα σε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο! Οι κάτοικοι εδώ ζουν σε άσχημες συνθήκες, χωρίς περίθαλψη αλλά και τα προνόμια που έχουν οι κάτοικοι των πόλεων, ενώ κυριαρχεί εδώ η εγκληματικότητα και η πορνεία.

perierga.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου