ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καταφύγιο για κροταλίες σε ακατοίκητο νησί

καταφύγιο-για-κροταλίες-σε-ακατοίκητ-95325

Η αμερικανική πολιτεία της Μασαχουσέτης σκοπεύει να δημιουργήσει ένα καταφύγιο κροταλιών προκειμένου να αυξήσει τον πληθυσμό των απειλουμένων ερπετών.

Σύμφωνα με τις αρχές το κοινό δεν έχει λόγο ανησυχίας, καθώς το νησί στο οποίο θα δημιουργηθεί η νέα αποικία φιδιών έχει περιορισμένη πρόσβαση για το κοινό και τα φίδια γενικά χαρακτηρίζονται από ήπια διάθεση.

Μόλις πέντε πληθυσμοί κροταλιών έχουν απομείνει στη Μασαχουσέτη, και η διάσωση του τοπικού είδους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής της πολιτείας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η υπηρεσία αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μικρό καταφύγιο για τα φίδια σε μία απομακρυσμένη τοποθεσία.

Το καταφύγιο θα δημιουργηθεί στην τοποθεσία Κουαμπίν στο νησί Ζάιον (Σιών) στην κεντρική Μασαχουσέτη, στο ίδιο μέρος όπου ξεκίνησε το επιτυχημένο πρόγραμμα ανάκαμψης του πληθυσμού του φαλακρού αετού.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ειδικοί θα αιχμαλωτίζουν νεαρά φίδια και θα τα μεταφέρουν σε ζωολογικό κήπο στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ.

Η αναζήτηση νεογέννητων φιδιών θα είναι αρκετά δύσκολη, διότι οι πληθυσμοί στη Μασαχουσέτη είναι πολύ μικροί.

Κάθε φίδι θα παραμείνει για δύο χειμώνες υπό τη φροντίδα του προσωπικού του ζωολογικού κήπου.

Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι τα φίδια θα φτάσουν αρκετά μεγάλο μέγεθος ώστε να αποτρέπουν επιθέσεις αρπακτικών ζώων.

Στη συνέχεια τα φίδια θα απελευθερώνονται στο καταφύγιο, όπου θα προστατεύονται από την παρουσία ανθρώπων, τον κύριο παράγοντα μείωσης του πληθυσμού τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε έτος θα μεταφέρουν από ένα έως δέκα φίδια.

Τα φίδια δεν θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τροφής, διότι η τοποθεσία είναι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα συνηθισμένα θηράματά τους.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου