ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέο ρεκόρ επιθέσεων από καρχαρίες για το 2015

νέο-ρεκόρ-επιθέσεων-από-καρχαρίες-για-112184

Το περασμένο έτος σημειώθηκαν οι περισσότερες καταγεγραμμένες απρόκλητες επιθέσεις καρχαριών σε ανθρώπους στην ιστορία, σύμφωνα με την επίσημη διεθνή υπηρεσία ISAF που ερευνά κάθε χρόνο όλα τα σχετικά περιστατικά.

Οι υπεύθυνοι εξέτασαν 164 αναφορές επιθέσεων από καρχαρίες και επιβεβαίωσαν πως οι 98 εξ αυτών αφορούσαν πράγματι απρόκλητες επιθέσεις προς ανθρώπους.

Τα υπόλοιπα περιστατικά αφορούσαν επιθέσεις ανθρώπων προς καρχαρίες, επεισόδια που έλαβαν χώρα σε ενυδρεία ή ερευνητικούς υποβρύχιους χώρους έρευνας, επιθέσεις καρχαριών σε μηχανές σκαφών, ή περιστατικά με ανεπαρκή στοιχεία.

Ο νέος αριθμός ρεκόρ αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 88 επιθέσεων που είχε σημειωθεί το 2000.
Ωστόσο, μόνο έξι από τις επιθέσεις αυτές ήταν θανατηφόρες, αριθμός που αντιστοιχεί στο μέσο όρο της δεκαετίας και είναι ιδιαίτερα χαμηλός αν αναλογιστεί κανείς τις δισεκατομμύρια ώρες που περνούν οι άνθρωποι κάθε χρόνο στον ωκεανό, αναφέρουν οι υπεύθυνοι της ISAF.

Για άλλη μία χρονιά οι περισσότερες επιθέσεις έλαβαν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σημειώθηκαν 59 επιθέσεις, 30 εκ των οποίων στην πολιτεία της Φλόριντα.

Η πρωτιά της χώρας αποδίδεται στο μεγάλο μήκος ακτογραμμής της χώρας και στον αυξανόμενο αριθμό κολυμβητών, σέρφερ και δυτών.

Η έκθεση ωστόσο επισημαίνει ότι η αύξηση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-καρχαρία δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει αύξηση στο ποσοστό των επιθέσεων.

Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός μειώνεται αν ληφθεί υπ’ όψιν ο αυξανόμενος χρόνος που οι άνθρωποι περνούν στη θάλασσα και γενικά η ετήσια άνοδος του ανθρωπίνου πληθυσμού.

Απρόκλητες επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, το νησί του Ινδικού Ωκεανού Ρεϋνιόν, τις Κανάριους Νήσους και τα νησιά Γκαλαπάγκος. Μεμονωμένα περιστατικά καταγράφηκαν επίσης στη Βραζιλία, την Αίγυπτο, τη Νέα Καληδονία, την Ταϊλάνδη και τις Μπαχάμες.

naftemporiki.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου