ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα «υπόθεση Σεσίλ»: Γερμανός κυνηγός σκότωσε τον γηραιότερο ελέφαντα στην Αφρική

νέα-υπόθεση-σεσίλ-γερμανός-κυνηγός-278274

Διεξάγεται οργανωμένα, αποφέρει μεγάλα οικονομικά κέρδη και φέρει την επίσημη «σφραγίδα» της κυβέρνησης, η οποία εκδίδει τις σχετικές άδειες. Όπως αποδεικνύεται, το σαφάρι στη Ζιμπάμπουε αποτελεί μέρος του τουριστικού προγράμματος της χώρας και αποφέρει μεγάλα κέρδη στην αφρικανική χώρα. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν δικαιολογίες και υποκρισίες. Νέα περίπτωση ανάλογη με εκείνη του λιονταριού Σεσίλ καταγράφηκε στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε, καθώς ένας Γερμανός κυνηγός σκότωσε τον μεγαλύτερο σε ηλικία ελέφαντα της Αφρικής, ηλικίας 30 χρόνων και τριών μηνών.

Ο Γερμανός κυνηγός, δίχως κανέναν ενδοιασμό, φωτογραφήθηκε δίπλα στο «θήραμά» του, μαζί με τον οδηγό του, ενώ σε άλλη φωτογραφία διακρίνονται οι κομμένοι του χαυλιόδοντες, οι οποίοι ξεπερνούν σε ύψος έναν άνδρα.

Όπως ισχυρίζεται ο Γερμανός, πλήρωσε περίπου 50.000 ευρώ, εξασφαλίζοντας άδεια από την αρμόδια υπηρεσία της κυβέρνησης της Ζιμπάμπουε, προκειμένου να κυνηγήσει και να σκοτώσει το τεράστιο θηλαστικό, ως μέρος ενός οργανωμένου σαφάρι στο Gonarezhou National Park. Οι φωτογραφίες του Γερμανού κυνηγού με τον νεκρό ελέφαντα μοιράστηκαν στα social media, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις στις φιλοζωικές – και όχι μόνο – οργανώσεις, καθώς το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις τρεις μήνες μετά τη θανάτωση του λιονταριού Σεσίλ από τον Αμερικανό οδοντίατρο Γουόλτερ Πάλμερ.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πάρκου, ο ελέφαντας δεν ήταν καταγεγραμμένος. Εικάζεται πως εισήλθε στην περιοχή από το Κρούγκερ Παρκ, της Νοτίου Αφρικής. Εκπρόσωπος του Κρούγκερ Παρκ ωστόσο, υποστήριξε ότι αν ο ελέφαντας αυτός είχε μετακινηθεί, θα είχε οδηγήσει στην περιοχή της Ζιμπάμπουε και ολόκληρη την κοινότητα ελεφάντων μαζί του. «Δεν είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι διαμαρτυρίες είναι έντονες και από τις τοπικές οργανώσεις, εκπρόσωπος των οποίων δήλωσε: «Πρόκειται για μεγάλη απογοήτευση, διότι όταν ένας ντόπιος σκοτώνει ένα ζώο για να θρέψει την οικογένειά του, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από πέντε έως και δεκαπέντε χρόνια. Όταν ένας ξένος κυνηγός σκοτώνει ένα ζώο, το παίρνει μαζί του και δεν αντιμετωπίζει την παραμικρή συνέπεια. Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπεται στον κόσμο;».

Η περίπτωση του Γερμανού κυνηγού είναι ανάλογη με εκείνη του Αμερικανού οδοντίατρου. Και οι δύο είχαν άδεια από τις αρχές της Ζιμπάμπουε, ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζουν νομικές συνέπειες. Ο Γουόλτερ Πάλμερ, ο οποίος σκότωσε το λιοντάρι Σεσίλ, είχε εξασφαλίσει όλα τα νόμιμα έγγραφα και για τον λόγο αυτό δεν βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, παρά μόνο με την παγκόσμια κατακραυγή. Το ίδιο θα συμβεί με τον Γερμανό κυνηγό, ο οποίος φρόντισε να είναι καλυμμένος για κάθε ενδεχόμενο, πληρώνοντας το αντίτιμο. Φαίνεται πως στη Ζιμπάμπουε, τα πάντα είναι αναλώσιμα, αρκεί κάποιος να διαθέτει αρκετά χρήματα…

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου