ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αργυροπελεκάνος θύμα λαθροθηρίας στο Δέλτα Έβρου

αργυροπελεκάνος-θύμα-λαθροθηρίας-στ-709781

Ένας ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) βρέθηκε νεκρός την προηγούμενη βδομάδα σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Έβρου.

Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, πρόκειται για ένα παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Αχίλλειος, όπως είχαν ονομάσει οι επιστήμονες τον συγκεκριμένο αργυροπελεκάνο, έφερε πομπό στη ράχη του μέσω του οποίου παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις του, εδώ και μερικούς μήνες, στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012.

Είχε παγιδευτεί στη Μικρή Πρέσπα όπου και του τοποθετήθηκε ο πομπός και μετά από περιπλάνηση μερικών εβδομάδων σε διάφορους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας επέλεξε το Δέλτα του Έβρου για να ξεχειμωνιάσει.

Εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο ελάμβαναν τα τελευταία στίγματα του πομπού του, τα οποία «μαρτυρούσαν» πλήρη ακινησία και συνέλεξαν τον νεκρό πελεκάνο.

Οι ακτινογραφίες έδειξαν πληθώρα ψιλών σκαγιών στο θώρακα και την αριστερή φτερούγα, ένδειξη ότι ο πελεκάνος ήταν στόχος των λαθροκυνηγών.

Το περιστατικό θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρό και για το γεγονός ότι πέρυσι την ίδια εποχή και άλλος ένας αργυροπελεκάνος με πομπό, είχε πυροβοληθεί στην ίδια περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη λαθροθηρία.

Σύμφωνα με στοιχείο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20 μ., άνοιγμα φτερών έως 3,2 μ,, βάρος 6-10 κιλά).

Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων.

Ο αργυροπελεκάνος παραμένει ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος με συνολικό πληθυσμό μεταξύ 10.400 και 13.900 ατόμων. Στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF Ελλάς, η Μικρή Πρέσπα αποτελεί το αγαπημένο μέρος φωλιάσματος για το είδος, ενώ μικρότερος αριθμός αργυροπελεκάνων ζουν στον Αμβρακικό, τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα.

Παλιότερα πετούσαν και φώλιαζαν σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, όμως η ελληνική Πολιτεία επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα «επιβλαβές θήραμα», με συνέπεια τις δεκαετίες του 60 και του 70, να κυνηγηθούν και να αποδεκατιστούν.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου