ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Αναστήθηκαν» μετά από 1.500 χρόνια φυτά στην Ανταρκτική

αναστήθηκαν-μετά-από-1-500-χρόνια-φυτά-σ-265094

Η επιστροφή τους στην επιφάνεια και στις σχετικά ήπιες κλιματολογικές συνθήκες προκάλεσε άμεση «αναζωογόνηση» για τα δείγματα που είχαν συλλέξει βρετανοί επιστήμονες.

Οι ακτές του Νότιου Πόλου σε πολλά σημεία τους σκεπάζονται από αλλεπάλληλα στρώματα αυτής της χαμηλής βλάστησης και οι ερευνητές χρησιμοποιούν στοιχεία από την στρωματογραφία τους για να καταγράψουν στοιχεία για το κλίμα, καθώς η χρονολόγησή τους φτάνει μέχρι και πέντε χιλιετίες στο παρελθόν. Μέχρι πρόσφατα, ωστόσο, η αναζωογόνηση τέτοιων βρύων είχε καταγραφεί μόνο για δείγματα που πήγαιναν πίσω μία ή δύο δεκαετίες.

Η δημοσίευση των νέων στοιχείων στο Current Biology έρχεται να ανατρέψει αυτά τα δεδομένα, καθώς βρετανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ που στελεχώνουν την βρετανική επιστημονική αποστολή στην Ανταρκτική, είδαν βρύα που χρονολογούνται στα 1.500 χρόνια να ανταποκρίνονται άμεσα στην επιστροφή τους στην… επιφάνεια του πλανήτη. Τα δείγματα είχαν τοποθετηθεί σε χώρο με θερμοκρασία 17 βαθμών Κελσίου, που είναι σχετικά συχνή το πολικό καλοκαίρι στην περιοχή. Τρεις εβδομάδες μετά, ήταν σε πλήρη δραστηριότητα, βγάζοντας νέα στελέχη.

«Πολλοί ρώτησαν αν κάναμε κάτι ιδιαίτερο … απλώς τα κόψαμε στην μέση, τα βάλαμε στο συγκεκριμένο κουτί και περιορίσαμε στο ελάχιστο τις παρεμβάσεις μας», αναφέρει σχετικά ο ένας εκ των ερευνητών, καθηγητής Πίτερ Κόνβεϊ.

Αντίστοιχης ηλικίας «χρονοταξιδιώτες» έχουν καταγραφεί μόνο βακτήρια, ενώ αυτή τη φορά πρόκειται για φυτά, έστω και αυτού του τύπου χαμηλής βλάστησης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου