ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανέκτησε τις δυνάμεις της η «Ζωή» το ορφανό αρκουδάκι

ανέκτησε-τις-δυνάμεις-της-η-ζωή-το-ορ-353291

Ζωήρεψε η Ζωή και πλέον είναι …αχόρταγη. Το αρκουδάκι, που βρέθηκε να περιφέρεται μόνο του, πριν από δύο εβδομάδες στην Αυγή Καστοριάς και αναζητούσε-μάταια- την μαμά του, βρίσκεται στα…χέρια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και απολαμβάνει τις φροντίδες των ειδικών, ενώ ήδη έχει δείξει σημάδια βελτίωσης.

Πλέον τρώει κανονικά και με πολύ όρεξη, έχει επανακτήσει τις δυνάμεις και το βάρος που είχε χάσει όταν περιπλανήθηκε, αναζητώντας την μητέρα της και εκτιμάται ότι σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.
Μάλιστα φαίνεται να έχει συνηθίσει στο νέο της χώρο και είναι πολύ δραστήρια, παίζει αρκετά και δείχνει ανεξάρτητος χαρακτήρας!

Ακολουθώντας το ίδιο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία στην περίπτωση των Τζον και Νικήτα, η καθημερινή της φροντίδα γίνεται αποκλειστικά από δύο φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, ενώ έχει απαγορευτεί η προσέγγιση από οποιονδήποτε άλλον, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή εξοικείωσή της με ανθρώπους.

Μέσα στους επόμενους μήνες, θα γίνει το επόμενο καθοριστικό βήμα για την τελική επανένταξη της Ζωής στο φυσικό περιβάλλον.

Το μικρό αρκουδάκι θα απελευθερωθεί σε μεγάλο, περιφραγμένο χώρο, έκτασης περίπου 10 στρεμμάτων, όπου θα παρακολουθείται με κάμερες και δεν θα έχει πια επαφή με κανέναν άνθρωπο. Εκεί, θα παραμείνει μέχρι και τις αρχές του χειμώνα, οπότε και θα πέσει σε χειμέριο ύπνο. Η περίθαλψη και επανένταξη αρκούδων στην Ελλάδα είναι ένα πρωτοποριακό και δύσκολο εγχείρημα.

«Η μοναδική εμπειρία που αποκόμισε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κατά τη διάρκεια της περίθαλψης των Τζόν και Νικήτα θα μας βοηθήσει να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο, που θα συμβάλει στην προστασία της απειλούμενης καφέ αρκούδας στην Ελλάδα», επισημαίνει ο επιστημονικός συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Το μόλις 2,5 μηνών αρκουδάκι βρέθηκε πριν από περίπου 15 μέρες σε αγροτικό δρόμο στην Αυγή Καστοριάς. Ένας κάτοικος το είδε και ειδοποίησε τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, συνεργάτες του οποίου πήγαν στην περιοχή και το άφησαν να ψάχνει την μητέρα του.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η μητέρα του ακουγόταν, αλλά μετά από μερικές μέρες το αρκουδάκι απελπίστηκε και κούρνιασε στη ρίζα ενός δέντρου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αν ζούσε η μητέρα του, θα επέστρεφε, καθώς οι μαμάδες-αρκούδες δεν εγκαταλείπουν τα μωρά τους, μόνο αν τις σκοτώσει κανείς, μπορεί να τα πάρει από κοντά τους.

Μετά από δύο μέρες κι επειδή κινδύνευε από υποσιτισμό, επιπλέον ήταν και πολύ στρεσαρισμένο, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί το αρκουδάκι στις εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και παραμένει.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου