ΠΕΝΘΙΜΑ

Στη μνήμη της Λίτσας μου

στη-μνήμη-της-λίτσας-μου-195746

Σε γνώρισα τον Ιούλιο του 1966. Ήσουν 20 χρονών, ήμουν 23. Σε έξι μήνες, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου του 1967, σε παντρεύτηκα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στις Αλυκές.

Στις 22 Νοεμβρίου του 1967, έφερες στον κόσμο το πρώτο μας παιδί, τον ΓΙΩΡΓΟ.

Άρχισες να τον μεγαλώνεις ενώ παράλληλα εργαζόσουν στον ΟΤΕ. Μεγάλωνες το παιδί σου, φρόντιζες τον άρρωστο πατέρα μου και την μητέρα μου. Εγώ στον κόσμο μου (Δουλειά, συνδικαλισμός, κομματικά και άλλα… ΕΣΥ ΚΟΛΩΝΑ.

Έτσι περνούσαν τα χρόνια, εσύ την δουλειά σου, το παιδί μας και τους γονείς μου. Εγώ στον…κόσμο μου.

Ώσπου στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστούγεννα, του 1972, έφερες στον κόσμο το δεύτερο μας παιδί, τον ΒΑΣΙΛΗ.

Και τα χρόνια περνούσαν, εσύ βράχος στο σπίτι. Δύο παιδιά, δουλειά και τον πατέρα μου που ήταν στα τελευταία του. Εγώ στον… κόσμο μου.

20 Μαΐου του 1998, ήρθε στον κόσμο ο εγγονός μας ο Σπύρος και έτσι είχες δύο παιδιά, τον εγγονός μας, και την υπέργηρη πλέον μητέρα μου 98 χρόνων να φροντίσεις. Εσύ και πάλι κολώνα, βράχος. Εγώ στον… κόσμο μου.

Βγήκες στη σύνταξη, συνέχισες να δουλεύεις. Και τι δεν έκανες για να μην λείψει τίποτα από τα παιδιά μας και τον εγγονό μας. Μέχρι κυλικείο άνοιξες, εγώ στον … κόσμο μου.

Το 2001 ήρθε το πρώτο χτύπημα. Χειρουργήθηκες στην καρδιά. Άλλαξες βαλβίδα. Γύρισες στο σπίτι για να μας φροντίσεις όλους. Εγώ στον …κόσμου μου.

Το 2006, το δεύτερο χτύπημα. Δεύτερο χειρουργείο στην καρδιά και ενώ έπρεπε να κάθεσαι σε μία πολυθρόνα και να σε περιποιούμαστε, εσύ με τίποτα δεν ήθελες. Συνέχισες να τρέχεις για να τα προλάβεις όλα.

Ώσπου στις 30-12-2016 δηλαδή, 8 μέρες πριν συμπληρώσουμε 50 χρόνια κοινής ζωής, ΕΦΥΓΕΣ.

Έφυγες αλλά πρόλαβες να κάνεις τους κουραμπιέδες και τις βασιλόπιτες. Κάθισες στην πολυθρόνα, έκλεισες τα μάτια και έσβησες ενώ μιλούσαμε.

Ξέρω όμως ότι έζησες ευτυχισμένα γιατί ευτύχησες να δεις τα παιδιά σου να σπουδάζουν και να είναι σωστοί άνθρωποι στην κοινωνία, να τους σέβεται ο κόσμος.

Ευτύχησες να δεις τον εγγονό σου, να δίνει πανελλήνιες και να περνάει στο Πολυτεχνείο.

Θέλω να μάθεις τώρα, ότι παράλληλα τον δέχτηκαν 4 πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συνεχίσει τις σπουδές του. Επέλεξε το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ευτύχησες να τον δεις όταν ήλθε διακοπές τα Χριστούγεννα και μόλις τον είδες σε έξι μέρες ΕΦΥΓΕΣ.

ΕΦΥΓΕΣ χωρίς να ενοχλήσεις κανέναν.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει. Και από εκεί που βρίσκεσαι και μας βλέπεις να ξέρεις ότι όλοι μας, δηλαδή τα παιδιά σου, ο εγγονός σου, εγώ, όλοι οι δικοί σου και όλοι η γειτονιά σε έχουμε μέσα στην καρδιά μας. ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ.

Προσωπικά σε μένα, ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ ΠΟΛΥ και θα μου ΛΕΙΠΕΙΣ μέχρι να φτάσει η ώρα και έρθω και εγώ κοντά σου, όταν ο Θεός αποφασίσει να με πάρει κοντά του.

Αυτό που ζητώ από τον Θεό και από σένα, είναι να μες συγχωρέσεις, αν κάποιες φορές σε πίκρανα και δεν ήταν λίγες. ΛΙΤΣΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ

Σπύρος Βλιώρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου