ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Επαφές για την ίδρυση ομογενειακού πανεπιστημίου

κωνσταντινούπολη-επαφές-για-την-ίδρυ-655105

Τα πρώτα δειλά αλλά ελπιδοφόρα βήματα για την ίδρυση ομογενειακού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, κάνει η διοίκηση του ιδρύματος (βακουφιού) του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου».

Την περασμένη Δευτέρα, η εφοροεπιτροπή του ιδρύματος του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» παρουσίασε, σε εκδήλωση, τους στόχους της. Είχαν προηγηθεί επαφές με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς και τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Παράλληλα, έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για την αναγκαία έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, ώστε να ακολουθήσει η αίτηση της εφοροεπιτροπής προς το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο και θα εγκρίνει ή όχι την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

Χθες, η διοίκηση του «Κεντρικού Παρθεναγωγείου» συναντήθηκε με τον νομάρχη της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, ο οποίος δεσμεύτηκε να αναλάβει η νομαρχία το έργο επισκευής του κτηρίου που το στεγάζει.

Το «Παρθεναγωγείο» ιδρύθηκε ως γυμνάσιο- λύκειο, το 1844. Το 1999 έπαψε να παρέχει εκπαίδευση, λόγω έλλειψης μαθητριών. Επισήμως όμως παραμένει ανοιχτό.

Κατά την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας, η πρόεδρος της εφοροεπιτροπής Έρση Κάλφογλου ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο θα περιλαμβάνει σχολές όπως Ιατρική, Επιστήμες Υγείας, Νομική, Αρχιτεκτονική και Φιλοσοφική (Ελληνική Φιλολογία και Ψυχολογία), ενώ θα συσταθεί και ινστιτούτο ερευνών. Οι γλώσσες διδασκαλίας θα είναι η Ελληνική, η Αγγλική και η Τουρκική. Στην εκδήλωση παρευρέθη και δήλωσε την υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το προς επίλυση πρόβλημα της διοίκησης του «Κεντρικού», εκτός από τις σχετικές άδειες, είναι η εξεύρεση πόρων για την ίδρυση και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Από τη στιγμή που το Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας εγκρίνει την ίδρυση, θα πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν εντός τριών ετών, αν όχι όλες, τουλάχιστον ορισμένες σχολές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου