ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αθανάσιος Συνοδινός: Γιατί δεν έγινε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας

αθανάσιος-συνοδινός-γιατί-δεν-έγινε-ο-672820

Ήταν το φαβορί για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση τηςΑυστραλίας υπό τον Τόνι Άμποτ. Όμως τελικά ο ομογενής Αθανάσιος Συνοδινός ανέλαβε υφυπουργός εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς.

Η ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η μη υπουργοποίηση του Αθανάσιου Συνοδινού προκάλεσε αίσθηση στην Αυστραλία. Και μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδο στην οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review.

Ο Τόνι Άμποτ αποφάσισε να του δώσει τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών. Και η απόφαση αυτή του νέου πρωθυπουργού της Αυστραλίας οφείλεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που έρευνα θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».

Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει πως ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του.

Στην κυβέρνηση επρόκειτο να είναι και μια άλλη ομογενής, η Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα αλλά η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει αφού η εκλογή της είναι αμφίβολη.

Στη νέα Βουλή είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένας άλλος ομογενής. Είναι ο Φιλελεύθερος Νικόλας Βαρβαρής που προηγείται του Εργατικού αντιπάλου του και όπως όλα δείχνουν θα καταλάβει την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ποιος είναι ο Αθανάσιος Συνοδινός

Ο Αθανάσιος Συνοδινός είναι γνωστός στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή. Το 1996 ανέλαβε να οδηγήσει την αντιπολίτευση του Τζον Χάουαρντ στην εκλογική νίκη, κάτι που πέτυχε, ενώ στη συνέχεια ο Χάουαρντ έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Αυστραλίας με τον Συνοδινό διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ενεργό μέλος της ομογένειας, ο κ. Συνοδινός ασχολήθηκε με θέματα του ελληνισμού όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο. «Και οι δύο γονείς μου είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλλονιάς. Άρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος», λέει με χιούμορ. «Έχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλλονιά».

Δηλώνει υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και τονίζει ότι ποτέ δεν θα άλλαζε το ελληνικό του ονοματεπώνυμο με ένα αγγλοσαξωνικό για να ανέλθει ευκολότερα σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε άρνηση της καταγωγής του.
Στην Καμπέρα ήταν πρόεδρος στην εκεί Ελληνική Κοινότητα πριν φύγει για την κεντρική πολιτική σκηνή.

Γιατί έχασε την εκλογή η Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλα

«Φαρμάκι» στάζουν τα σχόλια του αυστραλιανού Τύπου για την ομογενή βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος, Σοφία Πανοπούλου-Μιραμπέλα, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, χάνει τη βουλευτική της έδρα.

Σε όλα τα δημοσιεύματα τονίζεται ότι δεν χάρηκαν μόνο οι πολιτικοί της αντίπαλοι για την (αναμενόμενη) ήττα της, αλλά ακόμα και άτομα που ανήκουν στην ίδια παράταξη. Ακόμα πιο σκληρά και δηκτικά είναι τα σχόλια που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάρος της Μιραμπέλα.

Η ομογενής, από τότε που αναδείχθηκε στην πολιτική σκηνή, ως υπέρμαχος της βρετανικής μοναρχίας, αλλά και στη συνέχεια ως μέλος του κοινοβουλίου και σκιώδης υπουργός, υιοθέτησε μια ιδιαίτερα αιχμηρή, μαχητική πολιτική και συχνά έκανε σκληρές λεκτικές επιθέσεις σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, αλλά και μερικές φορές και σε συναδέλφους της στην παράταξή της.

Από τα πυρά της δεν είχε ξεφύγει η πρώην πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, την οποία χλεύασε επειδή δεν έγινε μητέρα, αλλά ούτε και ο ομογενής πρώην Φιλελεύθερος βουλευτής, Πέτρος Γεωργίου, ο οποίος, επειδή ήταν υπέρ των προσφύγων, η Μιραμπέλα τον κατηγόρησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την θέση του αυτή ίσως να ευνοεί τους… τρομοκράτες.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις του αυστραλιανού Τύπου, η προβλεπόμενη ήττα της Μιραμπέλα οφείλεται στο γεγονός ότι θεώρησε «δεδομένους» τους ψηφοφόρους της και αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματά τους ασχολήθηκε με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Έτσι ενώ η στροφή υπέρ της παράταξής σε όλη την Αυστραλία έφθασε το 3,5% και κέρδισε 18 έξτρα έδρες (σύνολο 91) η ίδια χάνει την έδρα της με στροφή 9,5% σε βάρος.

newsit.g

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου