ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Έλληνας ερευνητής μεταξύ των νικητών του ευρωπαϊκού βραβείου «Μαρί Κιουρί»

έλληνας-ερευνητής-μεταξύ-των-νικητών-109832

Νέος θεσμός στην ΕΕ

O Έλληνας γιατρός Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εργάζεται σήμερα στην Οξφόρδη μελετώντας την εξάπλωση της ηπατίτιδας C, είναι ένας από τους τρεις νικητές του επιστημονικού βραβείου «Μαρί Κιουρί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται φέτος για πρώτη φορά.

Ο Δρ Μαγιορκίνης βραβεύεται στην κατηγορία «υποσχόμενου ερευνητικού ταλέντου», ενώ η Βρετανίδα Κλερ Μπέλτσερ τιμάται στην κατηγορία «επικοινωνία της επιστήμης» για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας – ένα θέμα για το οποίο εμφανίστηκε αρκετές φορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στην κατηγορία «καινοτομία και επιχειρηματικότητα», τέλος, βραβεύεται η Ισραηλινή Σαρίτ Σιβάν, η οποία ανέπτυξε μια καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Το βραβείο, αποτελούμενο από έπαθλο και αναμνηστικό τίτλο, βασίζεται στο πρόγραμμα «Δράσεις Μαρί Κιουρί», το οποίο έχει στηρίξει το έργο 65.000 ερευνητών από την έναρξή του το 1996. Η Κομισιόν έχει μάλιστα προτείνει να αυξηθούν τα κονδύλια του προγράμματος από τα 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013 στα 5,75 δισ. για την περίοδο 2014-2020.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε ισχυρά στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον, και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία» σχολίασε η Aνδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, μιλώντας στην τελετή απονομής στη Λευκωσία.

Ο Δρ Mαγιορκίνης, σήμερα 34 ετών, είναι υπότροφος ερευνητής Marie Curie στο τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ερευνητής (junior research fellow) του St Cross College, επίσης στην Οξφόρδη. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής και σύμβουλος Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και οι έρευνές του έχουν δημοσιοποιηθεί μεταξύ άλλων στο BBC, όπως εδώ και εδώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου