ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΗΠΑ: 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες

ηπα-6ο-φεστιβάλ-ελληνικού-κινηματογρά-295800

Από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου

Ο αγώνας ενάντια στην ελληνική κρίση, μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, είναι το θέμα του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου. Στόχος των διοργανωτών, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής, είναι να προβάλλουν ταινίες της νέας γενιάς κινηματογραφιστών, οι οποίοι αντλούν εμπνεύσεις για την έκφραση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας, μέσα από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

Από το 2007, όταν ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες αναγνωρίζει τις πιο αξιόλογες προσφορές ελλήνων και ελληνικής καταγωγής δημιουργών της Έβδομης Τέχνης. Οι διακρίσεις που απονέμονται έχουν γίνει ευρύτερα γνωστές ως Βραβεία Ορφέας. Οι νικητές του φετινού διαγωνισμού θα προέλθουν από 22 παραγωγές, που έχουν ήδη προκριθεί. Οι επιλογές θα γίνουν από επιτροπή, που απαρτίζεται από εξαίρετες προσωπικότητες του Χόλυγουντ. Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τα Βραβεία Ορφέας στις κατηγορίες: καλύτερης κινηματογραφικής ταινίας, καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και καλύτερου ντοκιμαντέρ. Ο νικητής του βραβείου προτίμησης του κοινού, θα αναδειχθεί από τις ψήφους όλων όσων θα παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ.

Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, Έρση Δάνου, η απονομή των Βραβείων Ορφέα, από το 2007, όταν καθιερώθηκαν, συμβάλει τα μέγιστα στην προβολή της καινοτόμου δουλειάς αναγνωρισμένων ελλήνων καλλιτεχνών.

Φέτος, η απονομή των βραβείων και το πάρτι θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, 3 Ιουνίου, στην επίσημη κατοικία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Λος Άντζελες, Ελισάβετ Φωτιάδου, όπου οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και ένα ρεσιτάλ της γεννημένης στην Αυστραλία ομογενούς τραγουδίστριας, Vassy.

Στην επιτροπή που θα επιλέξει τους φετινούς νικητές των βραβείων συμμετέχουν καταξιωμένες προσωπικότητες της 7ης Τέχνης, όπως ο πρόεδρός της, καθηγητής κινηματογραφικών σπουδών, Fred Linch. Ο ίδιος έχει διατελέσει πρόεδρος των ελλανοδίκων επιτροπών του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Palm Springs, του Φεστιβάλ Εβραϊκών Ταινιών στο Scottsdale Αριζόνας, και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Βλαδιβοστόκ στην Ρωσία.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ ο Fred Linch θα κάνει ένα αφιέρωμα στον αξέχαστο έλληνα κινηματογραφιστή, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, για τον οποίο διδάσκει και ένα ειδικό μάθημα για την προσφορά του, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Στην πενταμελή κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, που συγκρότησε η ΄Ερση Δάνου, μετέχουν, επίσης, ο Robert Arentz, ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, και η Clara Beverly, ιδιοκτήτρια μεγάλης εταιρείας διανομής κινηματογραφικών ταινιών, παραγωγό, σκηνοθέτη και επίσημη σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Προγράμματος, στις Βρυξέλλες. Συμμετέχουν, επίσης, ο Andrew Crane, που διευθύνει το τμήμα ειδικών προγραμμάτων της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Εταιρείας, και ο Marc Halperin, ο οποίος έχει εργαστεί σε μεγάλα στούντιο του Χόλυγουντ και για πολλές ανεξάρτητες εταιρείες εκμετάλλευσης κινηματογραφικών φιλμ.

Από τις ταινίες που έχει διανείμει, 48 έχουν προκριθεί για Όσκαρ και από αυτές, οι 13 έχουν κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο, τουλάχιστον σε μία κατηγορία.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες λειτουργεί χάρη στις γενναιόδωρες συνεισφορές διαφόρων υποστηριχτών, οι κυριότεροι τρείς εκ των οποίων είναι η ελληνο-αμερικανικής ιδιοκτησίας εταιρεία Earth Friendly Products, η αμερικανική εταιρεία ζυθοποιίας Pabst Brewing Company, και η ΕΡΤ Α.Ε..

Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, καταχωρούνται στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://lagff.org/festival.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου