ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βολιώτης ο καπετάνιος των κρουαζιερόπλοιων

βολιώτης-ο-καπετάνιος-των-κρουαζιερό-25127

Κορυφαία θέση κατέχει διεθνώς ο Βολιώτης καπετάνιος Δημήτρης Φλώκος, ο οποίος έχει κάνει τον γύρο του κόσμου στο τιμόνι πολυτελών κρουαζιερόπλοιων, με τεράστιο εκτόπισμα και πλήθος επιβατών. Ο διακεκριμένος καπετάνιος, ο οποίος μετράει πολλά χρόνια στη θάλασσα, έχει ως βάση την Αθήνα, διατηρεί σπίτι στον Βόλο, διαπρέπει στην Αμερική και δεν παραλείπει να αναδεικνύει τα χρώματα και τις ομορφιές της πατρίδας του με επιτυχημένες διαδικτυακές αναρτήσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και χαμόγελο τη ζωή, αφήνοντας το βλέμμα του να πλανηθεί στη γραμμή του ορίζοντα που τον μάγεψε από μικρή ηλικία, οδηγώντας τον σε μια συναρπαστική θαλάσσια διαδρομή.

Κοσμοπολίτης με ευρεία μόρφωση, ο ευγενής Δημήτρης Φλώκος είναι σημαίνον στέλεχος της εταιρείας «Oceania Cruises», ενώ πρόσφατα αποχαιρέτισε την επιτυχημένη επαγγελματική του δράση στη θάλασσα, με επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του.

Ο διακεκριμένος καπετάνιος μιλάει πάντα με αγάπη για την πατρίδα του, ανακαλώντας μνήμες της παιδικής του ηλικίας, ενώ αναφέρει ότι προέρχεται από οικογένεια θαλασσόλυκων, συνεχίζοντας την παράδοση των προγόνων του.

«Γεννήθηκα στον Βόλο από πατέρα Χαλκιδαίο, τον Ιωάννη Φλώκο, και μητέρα Βολιώτισσα, τη Βασιλική Φλώκου – Αθηναίου, η οποία εργαζόταν στην Κοινωνική Πρόνοια Βόλου. Ο πατέρας μου ήταν πλοίαρχος και ο παππούς μου, Σπύρος Φλώκος, με καταγωγή από τη Λευκάδα, είχε καΐκια», αφηγείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Κατά τη διάρκεια τω σεισμών του ’55, ο Δημήτρης Φλώκος ήταν 5 ετών και η οικογένειά του μετακόμισε προσωρινά στον Πειραιά, για να επιστρέψει και πάλι στον Βόλο. Ο ίδιος, ωστόσο, επέστρεψε στον Πειραιά σε ηλικία 13 ετών, όπου συνέχισε το Γυμνάσιο και σπούδασε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων.

Αναμνηστική φωτογραφία από τη θητεία του στα κρουαζιερόπλοια

Λάτρης της θάλασσας

Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη, με τον ίδιο να θυμάται: «Περπατώντας κατά μήκος του λιμανιού με τον πατέρα μου, παρατηρούσα τα πλοία που έδεναν και αισθάνθηκα την επιθυμία να γίνω καπετάνιος».

Η Αμερική ήταν αγαπημένος προορισμός για τον ίδιο, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από μικρός λάτρευα την Αμερική, όπου πήγα το 1974. Ηθελα να πάω στην Αμερική, γιατί προσανατολίστηκα στην κρουαζιέρα και ήταν η μοναδική χώρα όπου ανθούσε».

Οι δεσμοί με τη θάλασσα έμελλε να γίνουν ακατάλυτοι για τον καπετάνιο των πέντε θαλασσών, ο οποίος συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με κορυφαίες εταιρείες όπως η «Royal Caribbean Cruise Line», κατόπιν η «Commodore Cruise Line», η «Majesty Cruise Line», η «Renaissance» και στη συνέχεια η «Oceania Cruises», στην οποία έθεσε το στίγμα του, συνεργαζόμενος με τον βετεράνο στην κρουαζιέρα Φρανκ Ντελ Ρίο.

Ο καπετάν Φλώκος, όπως είναι γνωστός στην Αμερική, συμμετείχε στην ομάδα που επέβλεπε τη ναυπήγηση του κρουαζιερόπλοιου «Marina» στην Τζένοα, και θυμάται με συγκίνηση την ονοματοθεσία του πλοίου στο Μαϊάμι και την είσοδό του στο λιμάνι του Βόλου το 2011.

«Αξέχαστη εμπειρία ήταν για μένα όταν οδήγησα το “Marina” στο λιμάνι του Βόλου, της γενέτειράς μου. Ο ανεψιός μου και η σύζυγός του βρίσκονταν στο κρουαζιερόπλοιο, πραγματοποιώντας το γαμήλιο ταξίδι τους και ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα» θυμάται.

O Βολιώτης καπετάνιος με τη σύζυγό του Ντενίζ

Σε διεθνή ύδατα

Ιστορικά έμειναν τα ταξίδια του γύρω από τον κόσμο, τα οποία ενθουσίασαν τους πολυάριθμους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι βίωσαν μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής που διήρκεσε 180 μέρες.

Η δράση του κορυφαίου Βολιώτη καπετάνιου αποτέλεσε το επίκεντρο μεγάλων αφιερωμάτων, έντυπων και διαδικτυακών, με τον ίδιο να συμβουλεύει όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν με κρουαζιερόπλοιο, «να επιβιβαστούν με τη σκέψη ότι θα απολαύσουν την κρουαζιέρα της ζωής τους. Να έχουν τη διάθεση να ζήσουν μια συναρπαστική εμπειρία, και το σημαντικότερο να αδράξουν την ευκαιρία και να δημιουργήσουν φιλίες για μια ζωή».

Το αποχαιρετιστήριο δείπνο, που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, λόγω της συνταξιοδότησης του καπετάνιου, είδε το φως της δημοσιότητας, με τις φωτογραφίες του ίδιου, της αγαπημένης του συζύγου Ντενίζ και φίλων, να κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Βόλος στην καρδιά του

Βάση του Δημήτρη Φλώκου και της συζύγου του είναι από το 2005 η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα, ενώ το 2012 αγόρασε σπίτι στον Βόλο δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή του Αναύρου, όπου έζησε ως παιδί. «Στις 8 Μαρτίου αποφάσισα να αποσυρθώ και να απολαύσω με τη σύζυγό μου και την οικογένειά μου όλες τις όμορφες στιγμές που μας έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια με τη δουλειά μου. Πλέον θα ερχόμαστε πιο τακτικά στον Βόλο, τον οποίο λατρεύει η γυναίκα μου, και ως δώρο γενεθλίων τής αγόρασα ένα μικρό σπιτάκι στον Αναυρο», υπογραμμίζει ο κορυφαίος καπετάνιος.

Το αγαπημένο ζευγάρι απόλαυσε τις μέρες του Πάσχα στον Βόλο, όπου θα επανέλθει το καλοκαίρι, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά πρέπει να αναδειχθούν αξιοθέατα και μνημεία μέσα στην πόλη αλλά και σε κοντινή απόσταση, προκειμένου «να διευκολύνονται στη μετακίνησή τους οι επιβάτες, αρκετοί από τους οποίους είναι μεγάλης ηλικίας», όπως υπογραμμίζει.

Οι εκδρομές που πραγματοποιούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων στη διάρκεια της παραμονής τους σε ένα λιμάνι, είναι κομβικό σημείο ενδιαφέροντος για τις εταιρείες, όπως επισημαίνει ο κ. Φλώκος, ο οποίος σημειώνει, παράλληλα, ότι ο Βόλος και η Μαγνησία μπορούν να προσελκύσουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια, εάν εντάξουν και άλλα αξιοθέατα, πέραν των ήδη γνωστών, στο πρόγραμμα των επισκέψεων και εκδρομών που απευθύνονται στους τουρίστες.

Πρεσβευτής της Ελλάδας

Ο καπετάν Φλώκος δεν παραλείπει να προβάλλει τις ομορφιές τις πατρίδας του διεθνώς, εκφράζοντας μέσα από την περιγραφή των παραδοσιακών γεύσεων, τους ακατάλυτους δεσμούς καρδιάς και αίματος που τον συνδέουν με τη γενέτειρά του.

Μέσω των διαδικτυακών του αναρτήσεων προβάλλει τα τσιπουράδικα του Βόλου, τους παραδοσιακούς μεζέδες, γεύσεις αγαπημένες όπως τα γεμιστά, ο μουσακάς και οι ντολμάδες, το κρασί, η χωριάτικη σαλάτα, που τέρπουν τον ουρανίσκο Ελλήνων και ξένων.

«Όταν ταξιδεύεις στην Ελλάδα, νιώθεις ότι βρίσκεται στη γη των θεών, των μύθων και των ηρώων, οι οποίοι παίρνουν σάρκα και οστά όταν σαλπάρεις για τη θάλασσα του Αιγαίου, παρατηρείς τον ανοιχτό ορίζοντα και το βαθύ μπλε χρώμα της θάλασσας, βλέπεις τα νησιά και νιώθεις τη βαθιά κληρονομιά και την ιστορία χιλιάδων χρόνων», υπογραμμίζει σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Βολιώτης καπετάνιος με τη διεθνή παρουσία στη θάλασσα, τονίζει ότι από την αρχή του δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψει σε δεκάδες εκπληκτικούς προορισμούς. «Μετά από δεκάδες ταξίδια, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι καμία χώρα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Τα στοιχεία που καθιστούν την Ελλάδα ξεχωριστή είναι τα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν κατά την αρχαιότητα και περιλαμβάνονται σε όλες τις ταξιδιωτικές λίστες, και παράλληλα ο πολιτισμός, οι άνθρωποι και η ελληνική κουζίνα. Οι Ελληνες, ειδικότερα, δημιούργησαν τη φιλοξενία και υπάρχει κάτι ξεχωριστό στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν οι Ελληνες, στον τρόπο με τον οποίο σε καλωσορίζουν. Εχοντας γεννηθεί στον Βόλο και ζήσει για πολλά χρόνια στην Αθήνα, έχω κάποιες προτάσεις για να απολαύσετε το ταξίδι στην Ελλάδα και να απολαύσετε τη διαμονή σας» σημειώνει ο ίδιος.

Διεθνής καπετάνιος

Ο Βολιώτης καπετάνιος περιγράφει με ζωηρά χρώματα την Ελλάδα στις διαδικτυακές του αναρτήσεις, και όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Εστιάστε την προσοχή σας στα τσιπουράδικα, ειδικά στον Βόλο και την Κρήτη. Τα παραδοσιακά, αυτά, μαγαζιά, είναι γνωστά για το τσίπουρο που σερβίρουν, και κάθε παραγγελία συνοδεύεται από τον μεζέ, Είναι ο ιδανικός τρόπος για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα και την κουλτούρα του τόπου».

Ο κοσμοπολίτης καπετάν Φλώκος μιλάει πάντα με αγάπη για την πατρίδα του και τις συναρπαστικές εμπειρίες που αποκόμισε από την πολύχρονη θητεία του στη θάλασσα.

Ανατρέχοντας στην πολυετή του θητεία στους ωκεανούς και τις ανοιχτές θάλασσες, επισημαίνει ότι: «Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η καριέρα μου, σε γενικές γραμμές, ήταν υπέροχη, δεν έχω κανένα παράπονο, αλλά σίγουρα είχε και δύσκολες στιγμές, μετά από 32 χρόνια πλοιαρχίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου