ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γαλλικό ρεστοράν με άρωμα Πηλίου

γαλλικό-ρεστοράν-με-άρωμα-πηλίου-30996

Δεύτερο στην κατάταξη της Herald Tribune το εστιατόριο της οικογένειας Ξηραδάκη

Σημαντική θέση μεταξύ των κορυφαίων εστιατορίων διεθνώς, κατέχει το εστιατόριο της οικογένειας Ξηραδάκη, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στη λίστα της Herald Tribune. Γενάρχης της οικογενειακής επιχείρησης στη Γαλλία ο Ζαν – Πιερ Ξηραδάκης, με ρίζες από το Πήλιο και συγγραφέας του βιβλίου «Η κουζίνα του Tupina», του εστιατορίου που διατηρεί στο Μπορντό.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της Τασούλας Επτακοίλη που δημοσιεύεται στην «Καθημερινή», υπογραμμίζεται ότι ο πατέρας του, που είχε γεννηθεί στη Γαλλία αλλά είχε ρίζες από το Πήλιο, είχε ένα μικρό παντοπωλείο. Καθοριστική ήταν, ωστόσο, για τον ίδιο η επιρροή της μητέρας του, που ουσιαστικά διαμόρφωσε την κουλτούρα του στο φαγητό.

Το Μάιο του 1968 άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, το Tupina το οποίο βρίσκεται σταθερά στις λίστες των πιο έγκυρων διεθνώς εντύπων για τα καλύτερα μπιστρό στον κόσμο και αποτέλεσε την έμπνευση για να γράψει το βιβλίο του. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας έχει πλέον επεκταθεί στο χώρο της εστίασης, με την προσθήκη δύο ακόμη χώρων, του Kuzina (με σαφείς ελληνικές επιρροές και έμφαση στα θαλασσινά) και Bar Cave (με πιο απλό, καθημερινό φαγητό) και ενός ξενώνα μπουτίκ, το Maison Fredon, στην παλιά πόλη του Μπορντό.

Στο μεταξύ, η κόρη του Ζαν – Πιερ Ξηραδάκη, Πολίν πήρε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. Η ίδια μιλάει καλά τα ελληνικά, λατρεύει την Ελλάδα αλλά και τα προϊόντα της Ελληνικής γης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι στο μενού του εστιατορίου Tupina περιλαμβάνονται παραδοσιακές γεύσεις όπως τα καλαμαράκια, το τζατζίκι, το ρυζόγαλο και φυσικά ψάρια και θαλασσινά.

Κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα, γεμίζει τις αποσκευές της με ήλιο και άρωμα Ελλάδας, αλλά και λιχουδιές όπως η φάβα, οι ελιές, η ρίγανη, ο χαλβάς του μπακάλη, τα φιστίκια Αιγίνης, τα παξιμάδια, ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι, αλλά και το κριθαράκι. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίζεται με το ίδιο μεράκι και την ίδια πάντα αφοσίωση σε γεύσεις διαχρονικές, που έχουν άρωμα Ελλάδας, Πηλιορείτικες ρίζες και τέρπουν τον ουρανίσκο των Γάλλων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η χώρα που έδωσε τα φώτα του πολιτισμού διεθνώς, διαθέτει γαστρονομικά μυστικά που γοητεύουν τους απανταχού φίλους του καλού φαγητού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου