ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Aυτά είναι τα κάστρα της ελληνικής κουζίνας στο Λονδίνο [εικόνες]

aυτά-είναι-τα-κάστρα-της-ελληνικής-κουζ-187835

Μια ομάδα επίμονων, μεθοδικών, Ελλήνων με ουσιαστική γνώση για το ελληνικό φαγητό, τα ελληνικά προϊόντα και τις σύγχρονες συνθήκες του marketing έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μια σταθερά διευρυνόμενη αγορά για ελληνικές γεύσεις στο Λονδίνο, τείνοντας να κάνουν την ελληνική γαστρονομία τάση.

Η Ιωάννα Μπλάτσου συνομίλησε μαζί τους για την Καθημερινή συλλέγοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες αναφέρουν πως το αγγλικό κράτος -σε αντίθεση με το ελληνικό- ήταν στο πλευρό τους για την ανάπτυξη της υγιους επιχειρηματικής δράσης τους. Ο Κώστας Κοντόπουλος του «Carpo» δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στα τέλη του 2012, όταν έκανα την έρευνα αγοράς στο Λονδίνο για το ενδεχόμενο επέκτασης της επιχείρησής μας, όλα τα ΜΜΕ του εξωτερικού παρουσίαζαν μια πολύ κακή εικόνα της Ελλάδας. Στις επαφές μου, λοιπόν, με τους βρετανικούς φορείς έπρεπε να αποδείξω ότι δεν είμαι αφερέγγυος, αλλά ένας σοβαρός επαγγελματίας. Οταν αυτό το πρόβλημα ξεπεράστηκε, βλέποντας το πολύ προσεκτικά δομημένο επιχειρησιακό οργανόγραμμά μας, άνοιξαν όλες οι πόρτες. Στο Λονδίνο είναι σαφώς πιο εύκολο να ανοίξεις επιχείρηση απ’ ό,τι στην Αθήνα, αρκεί να τους πείσεις για τον επαγγελματισμό σου. Το κράτος είναι δίπλα σου και όχι απέναντί σου. Είναι αρωγός στην επιχειρηματική προσπάθειά σου και όχι σκόπελος».

Από την πλευρά του το “Life Goddess” στρατηγικά τοποθετημένο σε μια περιοχή όπου στεγάζονται μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έχει για πελάτες δημοσιογράφους των “Time Out London”, “Vogue” και “GQ” οι οποίοι με ενθουσιασμό άρχισνα να γράφουν για αυτό στα μέσα όπου εργάζονται. Ποιά είναι όμως τα προπύργια της ελληνικής γεύσης στο Λονδίνο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής;


«Carpo» στην Πικαντίλι

Aπέναντι από τους βασιλικούς προμηθευτές «Fortnum & Mason», γράφεται από τον Φεβρουάριο του 2013 η επιχειρηματική επιτυχία του «Carpo» των αδερφών Κοντόπουλου: του Κώστα, του Βασίλη και του Αλέξη. Καθημερινά πλήθη Λονδρέζων και τουριστών αγοράζουν υγιεινά σνακ ξηρών καρπών ή αποξηραμένων φρούτων και πραλίνες. «Σε ένα διαγωνισμό αναγνωστών του “Mayfair Magazine” το “Carpo” ήρθε τρίτο, μετά το “Fortnum & Mason” και το “Ladurée”. Καταφέραμε να διακριθεί ο καρπός δίπλα σε brand names όπως η Σανέλ», λέει ο Κώστας Κοντόπουλος. Eπίσης, σερβίρεται ελληνικός καφές στο μπρίκι αλλά και φρέντο, ένα ρόφημα πρωτόγνωρο για την αγγλική αγορά.


«Ergon» στη Μέριλμπον

Στην μποέμ και σικ περιοχή Μέριλμπον έχει ανοίξει από τον Νοέμβριο του 2013 η λονδρέζικη εκδοχή του «Ergon». Μετά τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Σκιάθο, τη Ρόδο, την Αθήνα και τη Λευκάδα, η μαγειρική του Δημήτρη Σκαρμούτσου ήρθε να κατακτήσει και τη βρετανική πρωτεύουσα. Το εστιατόριο των Θωμά και Γιώργου Δούζη υποδέχεται τον επισκέπτη με το μότο του γραμμένο στα Ελληνικά πάνω σε έναν τοίχο: «Το φαγητό είναι νοστιμότερο όταν το μοιράζεσαι». Το αγγλικό κοινό ξετρελλαίνεται με τη φάβα, το αρνάκι, “το καλύτερο αρνάκι στο Λονδίνο”, σύμφωνα με την “Evening Standard”», τα ελληνικά τυριά


«The Life Goddess» στην Μπλούμσμπερι

Κοντά στο Βρετανικό Μουσείο το «The Life Goddess» έχει μότο «Αυτό δεν είναι άλλο ένα ελληνικό εστιατόριο». Το εστιατόριο που θέλει να αποτινάξει την εμμονή των ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού με τον γύρο, διαθέτει και ντελικατέσεν αλλα΄που λάει και διαδικτυακά προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.


«Olive oil & Oregano» στο Ανατολικό Λονδινο

Στο Λονδίνο λένε πως εδώ θα βρεις «το καλύτερο σουβλάκι που έχεις φάει ποτέ!
Ο υπεύθυνος του καταστήματος, Σίμος Βέκιος δήλωσε στην Ιωάννα Μπλάτσου και στην Καθημερινή πως «τα περισσότερα υλικά τα φέρνουμε από την Ελλάδα: καλαμάκια κρεάτων, γύρους, πίτες, τζατζίκι, λάδι, τυριά (χαλούμι, φέτα), μυρωδικά (ρίγανη, δεντρολίβανο), ελιές, πολλά από τα οποία πουλάμε και στο deli μας μαζί με άλλα ελληνικά προϊόντα».


«Opso»

Στη Μεριλμπον άνοιξε πριν από ένα μήνα ο 29χρονος Ανδρέας Λαμπρίδης το «Opso», το μενού του οποίου έχουν επιμεληθεί οι βραβευμένοι σεφ με αστέρι Michelin Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσσος του αθηναϊκού Funky Gourmet. To μότο είναι Greece inspired, London made. Το φαγητό μας έχει ελληνικές επιρροές, με έμφαση σε ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, αλλά με μια κοσμοπολίτικη διάθεση του Λονδίνου. Το εστιατόριο δανείστηκε το ονομά του από την αρχαία ονομασία για το έδεσμα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου