ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στη συμμετοχή ομογενών και νομίμων μεταναστών στις δημοτικές εκλογές

τέλος-στη-συμμετοχή-ομογενών-και-νομί-202887

Δεν έχουν πλέον το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα αλλοδαποί τρίτων χωρών.

Με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργούνται οι διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» που αφορούν τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών, περιλαμβανομένων πολιτών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) οι οποίοι είναι κάτοχοι τίτλου διαμονής, στην ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, η κατάργηση των διατάξεων των άρθρων 14-21 του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) επέρχεται προς συμμόρφωση σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που τις έκρινε αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με την απόφαση 460/2013 του ΣτΕ, το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι συνδέεται μόνο με τους έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, και επομένως δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, παρά εφόσον υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Συμβουλίου (Φεβρουάριος 2013), βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να γίνουν απαραίτητες ενέργειες, ακόμα και επανάληψη εκλογικής διαδικασίας, σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Σε εκείνη την απόφαση του ΣτΕ, η οποία έθετε ζήτημα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του λεγόμενου «νόμου Ραγκούση», περιλαμβανόταν και η αρνητική κρίση σχετικά με ρυθμίσεις για την απονομή ιθαγένειας σε τέκνα νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών λόγω της γέννησής τους ή της φοίτησής τους επί εξαετίας σε σχολείο στην Ελλάδα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου