ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ριζοσπαστική φαρμακευτική ανακάλυψη από Ελληνα ομογενή

ριζοσπαστική-φαρμακευτική-ανακάλυψη-254718

Μια νέα ανακάλυψη που στοχεύει στην κατάργηση των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, ενδέχεται ν’ αλλάξει δραστικά το χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα και να σώζει ζωές.

Της ανακάλυψης αυτής προΐσταται ο ομογενής επιστήμονας Δρ. ’Αθα Χριστόπουλος, από το Monash Institute of Pharmaceutical Sciences, o οποίος πέτυχε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αντιδρά η πρωτεΐνη της καρδιάς.

«Εκείνο το οποίο ανακοινώνουμε με πεποίθηση σήμερα», δήλωσε ο ομογενής επιστήμονας , «είναι ότι υπάρχει ένας εντελώς νέος τρόπος που ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, κάτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο. Τώρα είναι δυνατόν να αλλάξουμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ο οργανισμός, με τη νέα αυτή μέθοδο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σχεδόν πάνω από τα μισά φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά σήμερα, έχουν ως στόχο υποδοχής τις πρωτεΐνες του σώματος, επομένως, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για πάρα πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας και του διαβήτη.

Κύριος στόχος του καθηγητή Άθα Χριστόπουλου, είχε πει τον περασμένο Δεκέμβρη στον «Νέο Κόσμο», ήταν να εξουδετερώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων: «Τα περισσότερα φάρμακα στην αγορά σήμερα -αν όχι όλα- στοχεύουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του σώματος, ενώ κατά ιδανικό τρόπο το ζητούμενο είναι να φθάσουν και να ενεργήσουν σε μια μόνο πρωτεΐνη. Επειδή, όμως, χτυπούν και άλλες πρωτεΐνες, δημιουργούνται παρενέργειες».

Ο Δρ. Χριστόπουλος θα πει ότι αυτός είναι ακριβώς ο δικός του στόχος. Να συγκεκριμενοποιήσει την ενέργεια των φαρμάκων, ώστε να απευθύνονται σε μία μόνο πρωτεΐνη, αυτή δηλαδή που στοχεύουν, και να αποφευχθούν, μ’ αυτόν τον τρόπο, οι παρενέργειες.

Η έρευνά του, η οποία ξεκίνησε πριν δύο δεκαετίες, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα στη φαρμακοβιομηχανία και στον ακαδημαϊκό χώρο, δεδομένου ότι ανακαλύπτει και παρουσιάζει νέους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ήδη, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φαρμακοποιούς του κόσμου και έχει στο ενεργητικό του δύο εξαιρετικά σπουδαία βραβεία, το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και το Michael Rand Medal.

Για το πρώτο θα πει ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο, δεδομένου ότι δείχνει ότι η δουλειά του έχει κάνει βασική και θεμελιακή διαφορά στο χώρο της φαρμακολογίας, για, δε, το δεύτερο ότι «ανοίγει τις πόρτες της Αυστραλίας στην παγκόσμια φαρμακολογία για να δείξει ότι η χώρα μπορεί και δικαιούνται να είναι από τους ηγέτες του εν λόγω χώρου».

Ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, Άρθουρ Χριστόπουλος, είναι ο μοναδικός Αυστραλός στον οποίο έχει απονεμηθεί το διεθνές «Βραβείο Τζον Άμπελ», το οποίο δίνεται σε νέους ερευνητές για την πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά τους στο πεδίο της φαρμακολογίας.

Ο κ. Χριστόπουλος ειδικεύεται στην εναλλακτική φαρμακολογία με χαμηλότερο κόστος και η απονομή του βραβείου του έγινε πέρσι στις ΗΠΑ.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου