ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απεβίωσε ο Ζαχαρίας Σακκής, ο μακροβιότερος ομογενής

απεβίωσε-ο-ζαχαρίας-σακκής-ο-μακροβιό-424777

Ο 99χρονος Βολιώτης ήταν μεγάλος δωρητής και μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου σε ηλικία 99 ετών ο Ζαχαρίας Σακκής, ευπατρίδης από το Βόλο, επίτιμο μέλος της Iσραηλιτικής κοινότητας Βόλου και μεγάλος δωρητής της. Ενας «αιωνόβιος» Βολιώτης ομογενής και ίσως ο μακροβιότερος, μια σημαντική προσωπικότητα της οικονομικής, επιχειρηματικής αλλά και της πνευματικής ζωής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

Γεννημένος στο Βόλο το 1915 από πολύτεκνη οικογένεια, διέπρεψε ως επιχειρηματίας συγγραφέας και ποιητής με πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.

Ηταν ο τέταρτος γιος από τα εννέα παιδιά του Ιωνά Σακκή και της Μαρίκας Σαπόρτα, γόνοι, αμφότεροι, γνωστών βολιώτικων εβραϊκών οικογενειών. Η οικογένεια των Σακκή, έμποροι οι περισσότεροι, με καταγωγή τη Σικελία είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο στα τέλη του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα. Οι Σαπόρτα, καπνέμποροι, με καταγωγή από την Ισπανία και Θεσσαλονίκη, είχαν εγκατασταθεί στο Βόλο πριν τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Ζαχαρίας Σακκής ακολούθησε και αυτός το εμπόριο αμέσως μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Βόλο και μέχρι την τελευταία στιγμή ασχολήθηκε ενεργά ως εμπορικός αντιπρόσωπος στο Μιλάνο, ενώ ασχολήθηκε με ένα πλήθος δραστηριοτήτων από τις οποίες, κυρίως, τον γοήτευε το γράψιμο. Από μικρός έγραφε ποιήματα και όταν απέκτησε κόρη και αρκετά αργότερα και εγγόνια, άρχισε να γράφει παραμύθια.

Είχε πολλά ενδιαφέροντα και έντονη κοινωνική δράση. Πολυταξιδεμένος, επαγγελματικά επιτυχημένος, κοινωνικά ευαίσθητος, με έντονη την αίσθηση του χιούμορ. Πολυτάλαντος έγραψε πολλά παιδικά βιβλία καθώς και την αυτοβιογραφία του «Μια ζωή-100 χρόνια». Στην Iταλία αλλά και στην Ελλάδα εκδόθηκαν αρκετά βιβλία του με παιδικές ιστορίες και παραμύθια, που ο ίδιος είχε την ευαισθησία να στείλει διαμέσου του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Απόστολου Παντσά, προκειμένου να μοιραστούν δωρεάν σε μαθητές αρκετών δεκάδων Νηπιαγωγείων της πόλης. Αρκετά από τα βιβλία του ανέβηκαν, σημειωτέον, υπό μορφή θεατρικής παράστασης στην Αθήνα.

Ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Ελληνικό Μορφωτικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνο, τον τίμησε δια του Δημάρχου Βόλου κ. Πάνου Σκοτινιώτη, τόσο για το συγγραφικό του έργο όσο και για τη δωρεά 2.500 βιβλίων που διανεμήθηκαν σε νηπιαγωγεία της πόλης.

Τα παραμύθια του εκδόθηκαν, κυκλοφόρησαν στην Ιταλία και μοιράστηκαν από τον ίδιο σε σχολεία της Ιταλίας, με πολύ μεγάλη απήχηση στους μικρούς μαθητές. Γι΄ αυτό το λόγο έτυχε από Δήμους της Ιταλίας πολλών τιμητικών διακρίσεων.

Το 2002 μαζί με τη σύζυγό του Κλάρα πραγματοποίησαν μεγάλη δωρεά στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, ενώ το ενδιαφέρον και η συμπαράστασή του, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά, ήταν συνεχής. Τα τρία τελευταία χρόνια κάλυπτε, στο όνομα της Κοινότητας, υποτροφίες προς φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Μια πολύ σημαντική και ξεχωριστή προσφορά απέναντι στην κοινωνία του Βόλου, για την οποία είμαστε ευγνώμονες» υπογραμμίζει ο κ. Μαρσέλ Σολομών, πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου εκδόθηκε ψήφισμα και θα τελεστεί το μηνιαίο μνημόσυνό του, στο οποίο θα κληθούν τα μέλη και οι πολυάριθμοι φίλοι του- συμπολίτες. Παράλληλα ο Δήμαρχος Βόλου εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του, την σύζυγό του Κλάρα, την κόρη του Μαρίνα και την οικογένειά της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου