ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ελληνας θρύλος των μπλουζ

ο-ελληνας-θρύλος-των-μπλουζ-484218

«Το ρεμπέτικο είναι το μπλουζ του Ελληνα» συνηθίζει να λέει, κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας, ο θρυλικός ελληνικής καταγωγής μπλούζμαν Nick Gravenites, παγκοσμίως γνωστός και ως Nick the Greek (Νίκος ο Ελληνας).

Σήμερα, έχοντας «πατήσει» πλέον τα 75, συνεχίζει, με το ίδιο πάθος, να δίνει συναυλίες και δεν ξεχνά ποτέ την πατρίδα των γονιών του. Μεθαύριο και το βράδυ της Δευτέρας θα έχουμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε ζωντανά, σε δύο εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσει στο Half Note Jazz Club, συνοδευόμενος από τo ελληνικό γκρουπ των Backbone. Ο ίδιος εξάλλου έχει υποσχεθεί σε παλαιότερη εμφάνισή του στους Ελληνες θαυμαστές του: «Οσο με κρατούν τα πόδια μου θα έρχομαι να σας παίζω μπλουζ».

Εξαιρετικός κιθαρίστας, παθιασμένος τραγουδιστής και επιτυχημένος τραγουδοποιός ο Nick Gravenites αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, μια ιστορική μορφή του σύγχρονου μπλουζ, ενώ στα 60s υπήρξε ο ιδανικός σύνδεσμος ανάμεσα στο ηλεκτρικό μπλουζ του Σικάγου και στην ψυχεδελική ροκ σκηνή του Σαν Φρανσίσκο.

Επιτυχίες

Εχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, με κορυφαίο το «Born in Chicago», αλλά και συνεργασίες με κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς μουσικής μεταξύ των οποίων και η αξεπέραστη Τζάνις Τζόπλιν. Γεννημένος στις 2 Οκτωβρίου του 1938 στο Σικάγο, από Ελληνες γονείς, ο Nick διεκδίκησε με πάθος από πολύ νωρίς μια θέση στην κλειστή μπλουζ κοινότητα.

Ηταν από τους ελάχιστους λευκούς που κατάφεραν να μπουν με μαγκιά στα μπλουζ μπαρ του Σικάγου, όπου σύχναζαν μόνο μαύροι, προκειμένου να απολαύσει την αγαπημένη του μουσική την οποία υπηρέτησε τα επόμενα χρόνια με περισσή αγάπη και ταλέντο. Μαζί με τους Elvin Bishop, Paul Butterfield και Michael Bloomfield, με τους οποίους μεγάλωνε στην ίδια γειτονιά, δημιούργησε την ιστορική μπάντα «The Paul Butterfield Blues Band» που βάδισε στα χνάρια των μεγάλων δασκάλων του μπλουζ.

Τη δεκαετία του ’60 την έζησε ανάμεσα στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο. Αυτή ήταν και η πιο δημιουργική περίοδος της καριέρας του. Ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες, έγραψε τραγούδια για σημαντικούς καλλιτέχνες, πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις. Βοήθησε πολλές μπάντες του Σαν Φρανσίσκο μεταξύ των οποίων και η πρώτη μπάντα της Τζάνις Τζόπλιν, οι Kosmic Blues Band. Εβαλε μάλιστα την υπογραφή του σε κάποια από τα τραγούδια της κορυφαίας Αμερικανίδας ερμηνεύτριας όπως η επιτυχία του Γούντστοκ «Work Me Lord». Ο ίδιος έχει δηλώσει πως με την Τζόπλιν ήταν στενοί φίλοι πριν εκείνη γίνει διάσημη.
Μέσα στα επόμενα χρόνια δούλεψε με πολλά ακόμη συγκροτήματα και ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και ο Βρετανός μουσικός Pete Sears με τον οποίο έπαιξε ενώπιον ενός πλήθους 100.000 ατόμων, το 1990, στο Σαν Φρανσίσκο. Το 2003 μπήκε στο Blues Hall of Fame ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μπλουζ όλων των εποχών.

Οι Backbone που θα παίξουν μαζί του στις δύο αθηναϊκές εμφανίσεις του είναι ένα από τα καλύτερα μπλουζ/ροκ σχήματα της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και ο Nick the Greek τους έχει επιλέξει ως τη μόνιμη επί ελληνικού εδάφους μπάντα του. Μάλιστα ο ίδιος συμμετείχε και σε ένα τραγούδι από την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους που κυκλοφόρησε το 1999 με τίτλο «Cracking Under Pressure».

Οι Backbone δημιουργήθηκαν από τον εξαιρετικό μπλουζ κιθαρίστα Νίκο Ντουνούση, ο οποίος έχει διακριθεί για τη δεξιοτεχνία του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου