ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η 22χρονη Ελληνίδα που φωτογραφίζει το CERN

η-22χρονη-ελληνίδα-που-φωτογραφίζει-το-cern-522856

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι από την Αθήνα θα έφτανα κάποια μέρα στη Γενεύη και πόσω μάλλον να δουλεύω για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, εξομολογείται η εντυπωσιακή και ταλαντούχα Αννα Παντελιά που κατάφερε σε ηλικία μόλις 22 ετών να εργάζεται στο CERN, στην Ελβετία.

Η Ελληνίδα φωτογράφος από το Χαϊδάρι, η οποία λάτρευε τη φωτογραφία από μικρό παιδί, εργάστηκε πρώτα στο CERN το 2012 στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης και η εξαιρετική δουλειά που έκανε στη διάρκειά της οδήγησε γρήγορα στην προσφορά μιας θέσης εργασίας από καθηγητή του Πολυτεχνείου στο CERN, την οποία, όπως λέει η ίδια, «δεν μπορούσε να αρνηθεί».

Εκτός από το να καλύπτει τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους του, η Ελληνίδα φωτογράφος κυκλοφορεί στις εγκαταστάσεις του CERN με μία κάμερα στο χέρι και φωτογραφίζει τις εργασίες στα τούνελ (έχουν σταματήσει τώρα έως το 2015 για λόγους συντήρησης) και απαθανατίζει εργαζομένους εν ώρα εργασίας.

Φωτογραφία της που απεικόνισε τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) έχει ήδη δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Nature και μάλιστα τράβηξε το ενδιαφέρον των New York Times, που της ζήτησαν να τους δώσει όσες φωτογραφίες είχε από τον επιταχυντή.

«Η πιο σημαντική στιγμή για μένα ήταν όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να καλύψω φωτογραφικά την ανακοίνωση του Νόμπελ Φυσικής. Την ημέρα εκείνη βραβεύτηκαν οι Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs», δήλωσε η Παντελιά. «Μία ακόμα σημαντική στιγμή ήταν η ημέρα που γνώρισα τον Στίβεν Χόκινγκ», εξομολογήθηκε η ίδια και προσέθεσε ότι για εκείνη ιδιαίτερη σημασία έχει η καθημερινή συναναστροφή «με αξιόλογους καθηγητές, φοιτητές και τεχνικούς απ’ όλο τον κόσμο, η κάλυψη των μεταμεσονύκτιων εργασιών στον LHC, που μπορεί να μας κρατούσαν μέχρι τις 2 τα ξημερώματα στο τούνελ, αλλά μας αποζημίωναν με τις εικόνες που μας έδιναν». «Αξιοθαύμαστη είναι και η συμβολή της ελληνικής ομάδας στο CERN, η οποία αποτελείται από καθηγητές, φοιτητές και τεχνικούς που δουλεύουν στη συντήρηση του επιταχυντή και μας δίνει την ευκαιρία να μεταφέρουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας στα ελληνικά πανεπιστήμια», ανέφερε η νεαρή φωτογράφος.

Οσο για την επιστροφή της στην Ελλάδα, η Παντελιά, η οποία σπούδασε φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθήνας, δήλωσε ότι είναι κάτι που έχει σκεφτεί, όμως επεσήμανε: «Θέλω να γυρίσω με την προϋπόθεση ότι θα μπορώ να ζήσω με αξιοπρέπεια. Οι ευκαιρίες που δίνονται έξω είναι περισσότερες. Ολοι οι νέοι φεύγουν, μαζί τους έφυγα κι εγώ. Η Ελλάδα θα χειροτερέψει κι άλλο αν αυτό συνεχιστεί». Παρά τη μικρή ηλικία της η Παντελιά έχει ασχοληθεί με διάφορα φωτογραφικά projects, με θέμα τους μετανάστες και την οικονομική κρίση, ενώ έχει καλύψει και τις διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου