ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Πότε και γιατί έγινε ο πρώτος ελληνικός έρανος

αυστραλία-πότε-και-γιατί-έγινε-ο-πρώτο-537931

O πρώτος έρανος που έγινε ποτέ στη Μελβούρνη από Έλληνες μετανάστες ήταν το 1896 και είχε ως σκοπό την υποστήριξη της Επανάστασης της Κρήτης.

Το ιστορικό αυτό στοιχείο ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Την ιστορική επέτειο γιόρτασαν οι Κρήτες της Μελβούρνης.

Την κοινή εκδήλωσή της τίμησαν με την παρουσία τους η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, Ελένη Λιανίδου, ο δήμαρχος Moreland, Λάμπρος Ταπεινός, οι πρόεδροι των κυπριακών σωματείων της πολιτείας και πλήθος άλλων προσκεκλημένων.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαστεργιάδης είπε, μεταξύ άλλων:

«Αυτό όμως που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν είναι ότι ο πρώτος έρανος που έγινε ποτέ στην Μελβούρνη από Έλληνες μετανάστες το 1896 είχε ως σκοπό την υποστήριξη της Επανάστασης της Κρήτης. Τότε, το 1896, πάνω από 40 Έλληνες της Μελβούρνης έδωσαν οικονομική βοήθεια στον Κρητικό Αγώνα. Η πρώτη αυτή συγκέντρωση πρόσφερε και την ιδέα να ιδρυθεί κάποια Ελληνική Κοινότητα στην Μελβούρνη, έτσι μετά από έναν χρόνο ιδρύθηκε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Μελβούρνης. Ο αγώνας της απελευθέρωσης της Κρήτης ήταν και αγώνας για όλους τους τότε Έλληνες της Διασποράς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου