ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση ΜΚ 1 δισ. για Eurobank σχεδιάζει το ΤΧΣ

αύξηση-μκ-1-δισ-για-eurobank-σχεδιάζει-το-τχσ-653996

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου άνω του 1 δις ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να επανιδιωτικοποιηθεί, δήλωσε την Παρασκευή πηγή με γνώση του θέματος.

Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα ήταν η μόνη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες καλύφθηκαν αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Αυτή τη στιγμή το ΤΧΣ κατέχει το 95% της Eurobank.

Το ΤΧΣ έχει προσλάβει την JP Morgan και την Lazard ως συμβούλους ενόψει της προθεσμίας του Μαρτίου του 2014 που έχει θέσει η τρόικα για να επιστρέψει η τράπεζα σε ιδιωτικά χέρια, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι με γνώση της διαδικασίας.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι το ΤΧΣ αποφάσισε η τράπεζα να εκδώσει νέες μετοχές αντί να πωληθούν υφιστάμενες που κατ’εχει το ταμείο, προκειμένου να βελτιωθεί η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Τα επιπλέον κεφάλαια θα «ξεπεράσουν το 1 δισ ευρώ», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Πρόκειται για αύξηση κεφαλαίου,» δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ Χρήστος Σκλαβούνης στο Reuters, χωρίς να αναφέρει το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.

Άλλες πηγές με γνώση της διαδικασίας είπαν ότι το ακριβές ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από την έκβαση των τεστ αντοχής των τραπεζών που πραγματοποιεί η BlackRock. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Δεκέμβριο, ωστόσο πριν αυτό ίσως να υπάρξουν κάποιες ενδείξεις.

Η Eurobank, με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,1% στα τέλη Ιουνίου, είναι η πιο αδύναμη κεφαλαιακά από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι κάποιοι θεσμικοί επενδυτές έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, συμπεριλαμβανομένων Βορειοαμερικανών με εμπειρία σε επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην ευρωζώνη.

“Το Ταμείο, μαζί με την τράπεζα και τους αντίστοιχους συμβούλους μας, θα αναζητήσει προσεκτικά επενδυτές που θα προσθέσουν αξία”, είπε ο Σκλαβούνης.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου