ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Θα πάνε πιο εύκολα στο 40, απ’ ότι το χρηματιστήριο στις 1600 μονάδες

ομόλογα-θα-πάνε-πιο-εύκολα-στο-40-απ-ότ-138861
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν στην τιμή των 40, παρά να φθάσει το χρηματιστήριο από τις 860 μονάδες στις 1600 μονάδες.
Η λογική αυτή εξέλιξη από κάθε άποψη, αυτή ανήκει σε χρηματιστή που θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα δρόμος παρόλο που έχει σημειωθεί μια απόδοση πάνω από 120%. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν φθάσει σε τιμές 33,6 ( λήξης 2023) με το επιτόκιο στο 15%- με κύριο μοχλό την εξάλειψη του κίνδυνου να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.
Όπως και στις μετοχές, τα κέρδη τα έχουν λάβει κυρίως Αμερικανοί διαχειριστές που βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα σε σχέση με τους Ευρωπαίους, που τρομάζουν είτε από τον Σύριζα, είτε από τις διαδηλώσεις και τις φασαρίες. Η άνοδος σε μια τιμή 40 για μερικούς ευέλικτους επενδυτές αποτελεί σημαντική ευκαιρία έστω και τώρα που οι τιμές βρίσκονται στο 33, ενώ πρακτικά σημαίνει ότι, οι αγορές τρέχουν πιο γρήγορα από τις εξελίξεις και ενσωματώνουν στις τιμές τους μια θετική πρόοδο για το ελληνικό χρέος.
Ο «καλπασμός» των 20 νέων ελληνικών ομολόγων μετά το PSI με αποδόσεις 130% από τα χαμηλά επίπεδα (14) αποδίδεται στην εξάλειψη του ρίσκου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όταν η νέα κυβέρνηση αποκατέστησε τις σχέσεις με τους δανειστές πολλά hedge Funds βούτηξαν στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε άλλα χρεόγραφα των χωρών του Νότου. Όπως είπε ο διαχειριστής ενός από αυτά τα fund, κ. N. Loeb «Oι τιμές των ελληνικών ομολόγων ήταν λάθος τιμολογημένες από την αγορά», είπε όταν ήδη τα ελληνικά ομόλογα έτρεξαν με 120%.

Τι λένε στα dealing rooms
Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα εντοπίζεται στα δεκάδες funds που ζητούν όλα τα ελληνικά ομόλογα ( πακέτo ή strip ) μέσω ξένων οίκων, ενώ στην ελληνική αγορά ο τζίρος είναι περιορισμένος γίνονται και κάποιες αγορές από τις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι τώρα, η άνοδος κινείται από το ενδιαφέρον, ωστόσο στις αρχές του χρόνου μια θετική είδηση από την δημιουργία πλεονάσματος θα είναι ικανή να εκτινάξει τις τιμές, ακριβώς όπως συνέβη με την ραγδαία πτώση το 2009-2010, όταν οι δηλώσεις Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου έριχναν «λάδι» στην φωτιά , την οποία άναψαν οι ξένοι οίκοι που σόρταραν αγρίως τα ελληνικά ομόλογα.

Εγγυήσεις από το ESM – ΤΧΣ για τις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών «τρέχουν» καθώς μια από τις ευνοϊκές εξελίξεις είναι η εγγύηση των ομολόγων που κατέχουν στο 100% της τιμής. Με αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα κεφάλαια και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει πιο εύκολη. Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω του ESM, έτσι τα 50 δισ. ευρώ δεν θα προσμετρηθούν στο ελληνικό χρέος.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου