ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκρινίσεις της ΔΕΗ για το τέλος ακινήτων

διευκρινίσεις-της-δεη-για-το-τέλος-ακι-140010

Διευκρινίσεις με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ για τη χρέωση του τέλους ακινήτων και τα σχετικά δημοσιεύματα, δίνει η ΔΕΗ με σημερινή ανακοίνωση.

Επίσης, για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με αφορμή την ηλεκτροδότηση της οικίας γνωστού επιχειρηματία από το δίκτυο μέσης τάσης η ΔΕΗ αναφέρει ότι:

«Σε ό,τι αφορά τις παροχές Μέσης Τάσης για ακίνητα, ανεξαρτήτως χρήσεως, των οποίων οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ μεγάλες και απαιτούν ισχύ άνω των 135 KVA (ή σε ορισμένες περιπτώσεις άνω των 250 KVA) και δεδομένου του γεγονότος ότι δεν επιτρέπεται η ηλεκτροδότηση χώρου ενιαίας χρήσης με περισσότερες της μίας παροχές ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας, αποτελεί πάγια πολιτική της Επιχείρησης, εδώ και δεκαετίες, η παροχή ρεύματος να γίνεται με παροχή Μέσης Τάσης».

Για το τέλος ακινήτων, η ΔΕΗ διευκρινίζει τα εξής:

«Τα στοιχεία που αφορούν τις επιφάνειες, τιμές ζώνης και παλαιότητα ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων- ακόμη και στις περιπτώσεις μηδενισμού των τιμών με χορήγηση απαλλαγών για ακίνητα- καθορίζονται αποκλειστικά από τους δήμους και, στη συνέχεια παρέχονται, στο Διαχειριστή Δικτύου, προκειμένου να υπολογισθεί το ύψος του ΕΕΤΗΔΕ (σ.σ. Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών).

Με την Απόφαση 1211/2011 του υπουργείου Οικονομικών, ορίσθηκε ότι, για το ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, ο προσδιορισμός της χρήσης της ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας λαμβάνεται από το πεδίο του Κωδικού Χρήσης Τιμολογίου της βάσης πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ την 17η Σεπτεμβρίου 2011, ενώ για το ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία της 31ης Μαρτίου 2012.

Επίσης, με την Απόφαση 1244/2011 του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να διευκολυνθούν πολίτες που είχαν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, τους παρασχέθηκε η δυνατότητα να προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, υποβάλλοντας αιτήσεις για διόρθωση στους δήμους, που είναι άλλωστε οι καθ΄ ύλην και κατά το νόμο αρμόδιοι.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει και, σε περίπτωση λάθους, προβαίνουν σε διόρθωσή τους. Επισημαίνεται ότι, σε εφαρμογή της ανωτέρω απόφασης, κατά το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκαν από τους δήμους εκατοντάδες χιλιάδες αλλαγές σε στοιχεία που αφορούσαν ακίνητα και τα οποία παρασχέθηκαν στο Διαχειριστή Δικτύου.

Εξάλλου, με το Ν. 4047/2012, άρθρο 2 παραγρ. 1 ορίσθηκε ότι, για τα ακίνητα που δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των 1.000 τμ μειώθηκε ο συντελεστής προσδιορισμού του ΕΕΤΗΔΕ κατά 30%, ενώ για το άνω των 2.000 τ.μ. τμήμα του ακινήτου ο σχετικός συντελεστής μειώθηκε κατά 60%».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου