ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κάλεσμα του Barroso

το-κάλεσμα-του-barroso-166192
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso κάλεσε σήμερα τις πιο πλούσιες χώρες μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση της πολιτικής της συνοχής των 27, προκειμένου να βοηθηθούν οι πιο φτωχές χώρες, την ώρα που ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τους τις χώρες οι οποίες εισφέρουν μεγαλύτερα κονδύλια από εκείνα που λαμβάνουν.
"Χρειαζόμαστε μια πολιτική συμφωνία — οι πιο πλούσιες χώρες πρέπει να εγκρίνουν μια φιλόδοξη πολιτική υποστήριξης των λιγότερο πλούσιων περιοχών στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη συμβολή στην ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη", δήλωσε ο Βarroso σε δημοσιογράφους στη Μπρατισλάβα, υπογραμμίζοντας ότι ο πόροι συνοχής μπορούν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κρίση.
"Υπάρχουν αυτοί που αγαπούν τη συνοχή, αλλά υπάρχουν και άλλοι που ζητούν την καλύτερη δαπάνη των χρημάτων. Οι φίλοι της συνοχής και οι φίλοι μιας καλύτερης χρήσης των χρημάτων πρέπει να συμφωνήσουν και να γίνουν φίλοι της ανάπτυξης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διάρκεια της συνόδου των Φίλων της Συνοχής, μια άτυπη ομάδα 15 χωρών της ΕΕ, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020.
Οι χώρες αυτές, οι οποίες εκπροσωπούνται από 11 πρωθυπουργούς στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα, είναι οι σαφώς επωφελούμενες από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και αγωνίζονται κατά των περικοπών που ζητούν οι πιο πλούσιες χώρες λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

"Η συνοχή είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τον περιορισμό των ανισοτήτων στην Ευρώπη. Πολλά προβλήματα με τα οποία βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι προέρχονται από αυτές τις ανισότητες", κατέληξε.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου