ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έσπασε το «mega deal» EADS – BAE

έσπασε-το-mega-deal-eads-bae-166445
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η σχεδιαζόμενη συγχώνευση της γαλλογερμανικής EADS με τη βρετανική BAE από την οποία θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής συστημάτων άμυνας στον κόσμο.
Ο κρίσιμος γύρος των διαπραγματεύσεων έληξε χωρίς αποτέλεσμα για τα κράτη που συμμετείχαν, δηλαδή τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
«Ενδεχόμενη συγχώνευση της EADS και της BAE Systems αναμενόταν να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανάδοχο εταιρεία άμυνας στον κόσμο, όμως οι κυβερνήσεις των παραπάνω χωρών το απόγευμα της Παρασκευής δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για την κατανομή των μετοχών σε μια μελλοντική δομή της εταιρείας», αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, όπου επισημαίνεται ότι «το Λονδίνο ήθελε να αποτρέψει, σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο
μία από τις τρεις χώρες θα κρατήσει πάνω από το 10% εάν συγχωνευτούν οι εταιρείες. Όμως, η γαλλική πλευρά επέμεινε στη διατήρηση ποσοστού πάνω από το 10% . Η κυβέρνηση του προέδρου Ολάντ, επίσης, ήθελε οπωσδήποτε να έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερες μετοχές από τη νέα εταιρεία».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ήθελε να αποκτήσει περισσότερα από τρία δισ. ευρώ σε μετοχές, οι οποίες θα άγγιζαν το ποσοστό του 9%. "Βρετανοί και Γάλλοι αποδέχθηκαν αυτή τη θέση", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που γνώριζε καλά τις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.

Οι διαπραγματεύσεις, ωστόσο, πρέπει πλέον να αρχίσουν από το μηδέν ανάμεσα στις τρεις χώρες και κυρίως, ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, δηλαδή στις χώρες που εντοπίζονται οι περισσότερες διαφορές.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου