ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φέκτερ: Μόνο βραχυπρόθεσμη αναβολή θα δοθεί στην Ελλάδα

φέκτερ-μόνο-βραχυπρόθεσμη-αναβολή-θα-184879

«Η ιδέα, πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί απλά να μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω κατά ένα-δύο χρόνια, έχει πάρει αρνητική απάντηση», επισημαίνει η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας «Ντερ Στάνταρντ», στην οποία εμφανίζονται εξαιρετικά συγκεχυμένες οι απαντήσεις που δίνει ως προς τον επιπλέον χρόνο που θα δοθεί, ενδεχόμενα, στην Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος.

Η ίδια, όπως σημειώνει, δεν θέλει να ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ως προς την πρόθεση να συζητηθεί με την Ελλάδα ο παράγοντας χρόνος, όμως, κατά την άποψή της, υπάρχει μόνον ένας παράγοντας χρόνος ο οποίος αφορά την τελική έκθεση της «τρόικα», δηλαδή «πόσο ακόμη χρόνο έχει η Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, για να αναπληρώσει εκείνα τα μέτρα, που αμέλησε πριν το καλοκαίρι, εξαιτίας των προεκλογικών αγώνων».

Προσθέτει δε, πως πρόκειται για εβδομάδες και θα πρέπει η Ελλάδα να παρουσιάσει αποτελέσματα, είτε πρόκειται για μέτρα ιδιωτικοποιήσεων, είτε για άλλα μέτρα μεταρρυθμίσεων και από αυτό εξαρτάται, πώς θα είναι η εκτίμηση της «τρόικα», πώς θα αξιολογεί, εάν το πρόγραμμα βοήθειας βρίσκεται σε τροχιά και εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια άκαμπτη βούληση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και σε αυτό συνέβαλε αρκετά η διπλωματία των ταξιδιών του καλοκαιριού.

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει αμέσως, «η ιδέα, πως το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί απλά να μετατεθεί χρονικά προς τα πίσω κατά ένα-δύο χρόνια, έχει πάρει αρνητική απάντηση και έχει ειπωθεί σαφέστατα ότι αυτό δεν γίνεται».

«Μια απλή αναβολή, θα σήμαινε, ότι θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα χρήματα και αυτό έφερε μια αλλαγή σκέψης. Η ελληνική κυβέρνηση είδε πως έχει αρκετές επιλογές. Να χρεοκοπήσει ή να εξέλθει από την Ευρωζώνη και αυτά είναι σενάρια, που είναι απαράδεκτα για την Ελλάδα, διότι προξενούν ακόμη περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Για αυτό ξεκίνησαν (ΣΣ οι Έλληνες) πολύ εντατικά, να αποφασίσουν ένα πακέτο σταθεροποίησης για το 2013, που θα καλύπτει αυτά που παρέλειψαν το 2012. Είναι φανερό πως έχουν τη βούληση, γι αυτό και θα δοθεί τώρα στην Αθήνα χρόνος μερικών εβδομάδων».

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, πρόκειται μόνον για μια βραχυπρόθεσμη αναβολή, ωστόσο η επόμενη δόση πρέπει να εκταμιευτεί το φθινόπωρο και μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου