ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζουν τα πάντα στις τράπεζες από το 2013

αλλάζουν-τα-πάντα-στις-τράπεζες-από-το-2-186030

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών παρουσίασε σήμερα στο ECOFIN την πρόταση για τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2012, ώστε να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2013.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου ο κύριος Μπαρνιέ είπε ότι θα ήταν καλό να υιοθετηθεί η πρόταση έως το τέλος του έτους, να αρχίσει να εφαρμόζεται μερικώς το 2013 και σε όλες τις τράπεζες, συνολικά έξι χιλιάδες, των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, έως το τέλος του 2014.

Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα συμβάλει στη σταθεροποίηση του ευρώ και στη διατήρηση της ακεραιότητας της εσωτερικής αγοράς.

Ωστόσο , ο κ Μπαρνιέ παραδέχθηκε την ύπαρξη διαφωνιών, τις οποίες χαρακτήρισε αναμενόμενες και επεσήμανε ότι ο στόχος της τραπεζικής ένωσης τέθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντίδραση υπήρξε από αρκετές χώρες , κυρίως από τη Γερμανία, όχι γιατί διαφωνούν με την πρόταση για κοινή εποπτεία των τραπεζών, αλλά γιατί θεωρούν ότι αυτό είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

«Γνωρίζω ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά είναι ρεαλιστικό. Ο χρόνος πιέζει και η συζήτηση, είναι πολύπλοκη», σχολίασε ο Επίτροπος Μπαρνιέ.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, που προήδρευσε της συνόδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον αποτέλεσμα των συζητήσεων και διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Προεδρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη θέσπιση μιας τραπεζικής ένωσης το συντομότερο δυνατόν.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίκτορ Κονστάντσιο υποστήριξε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, λέγοντας ότι αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου